Het is volgens oppositiepartij GroenLinks "onacceptabel" dat het belastingvoordeel voor werkende ouders van jonge kinderen verdwijnt per 2025, terwijl ouders pas vanaf twee jaar later genieten van bijna gratis kinderopvang. De partij "eist dat de bezuiniging van tafel gaat".

De zogenoemde inkomensafhankelijke combinatiekorting scheelt stellen of alleenstaanden rond de 2500 euro per jaar, maar het kabinet wil hier van 2025 vanaf. Tegenover het verdwijnen van de belastingkorting, staan de plannen van het kabinet om kinderopvang vrijwel gratis te maken. Hoewel die plannen zijn vertraagd, en pas vanaf 2027 ingaan, verdwijnt het belastingvoordeel wel al in 2025, bevestigde minister Karien van Gennip van Sociale Zaken vorige week tijdens een debat.

Dat betekent dat ouders tussen 2025 en 2027 (wanneer kinderopvang vrijwel gratis moet zijn) financieel een stuk minder goed uitkomen. GroenLinks spreekt van een "gezinsboete" die van tafel moet volgens de partij. "Het kabinet belooft werkende ouders vooruitgang, maar ze gaan er in werkelijkheid keihard op achteruit", zegt partijleider Jesse Klaver. "En dat in een tijd waarin veel gezinnen het al moeilijk hebben."

Tweede Kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks was vorige week tijdens het debat al fel op de plannen van het kabinet. Dinsdag wordt het debat in de Tweede Kamer vervolgd. GroenLinks wil dat de bewindsvrouw "uitvoerig ingaat op de kritiek die de partij vorige week al op de afschaffing van de belastingkorting heeft geleverd".

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

96

Gerelateerde artikelen