Bron: Hertoghs advocaten-belastingkundigen
Op vrijdag 2 oktober 2015 vond de derde editie van de Nationale Hertoghs Pleitwedstrijd plaats. De jaarlijks terugkerende pleitwedstrijd biedt studenten van de verschillende universiteiten door heel Nederland de mogelijkheid zich te meten met andere studenten op het gebied van zowel fiscaalrechtelijke als strafrechtelijke kennis, maar natuurlijk met name op het gebied van de pleitvaardigheden.
Voor deze pleitwedstrijd is een bijzondere rechtbank gevormd door voorzitter Leonard de Weerd (rechter bij Rechtbank Midden-Nederland), Janneke de Smet-Dierckx (Officier van Justitie bij het Functioneel Parket Rotterdam), Laura Verborg (griffier bij Rechtbank Midden-Nederland) en Anke Feenstra (advocaat bij Hertoghs advocaten-belastingkundigen). Zij waren tevens de jury. De studententeams waren afkomstig uit Groningen, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Utrecht. Zij hebben met verve de rol van het Openbaar Ministerie of de rol van verdediging van de verdachte vervuld.
De zaak draaide om de kleurrijke Amsterdamse onderneemster mevrouw Stolk.* Stolk B.V. kwam in de problemen met de fiscus en het Openbaar Ministerie meende dat mevrouw Stolk feitelijk leiding had gegeven aan het doen van een onjuiste aangifte vennootschapsbelasting 2011 door Stolk B.V. De studententeams hebben met verve hun standpunten omtrent (on)juistheid van de aangifte vennootschapsbelasting van Stolk B.V. bepleit, net als hun standpunten omtrent de aan- of afwezigheid van (voorwaardelijk) opzet. In het dossier waren natuurlijk de nodige procedurele struikelblokken opgenomen. Het was nauwelijks te onderscheiden van een echt dossier. Het managen van de op de zitting aanwezige verdachte vormde een bijzondere uitdaging voor de verdediging. Ook de onverwachte aanwezigheid van getuige Clemens in de zittingszaal zorgde voor de nodige klamme handjes bij de Officieren van Justitie en de advocaten.
De studenten waren niet bij elkaars zittingen aanwezig om de strijd eerlijk te laten verlopen. Zij kregen tijdens de zittingsrondes van hun concurrenten de nodige tips en tricks aangereikt op het gebied van debatteren en overtuigen tijdens de workshop ‘be the argument' door Ron Jeronimus en Reinder de Jong van Hertoghs advocaten-belastingkundigen. Ook het teamwork van de teams werd op de proef gesteld tijdens de ‘marshmallow challenge' van Douwe Suesan van Berenschot. De studenten hebben de verworven vaardigheden direct in de praktijk kunnen brengen teneinde de Rechtbank van hun standpunt te overtuigen.
Door kansen in het dossier te herkennen en een sterk in elkaar gestoken requisitoir en repliek maakte het team uit Maastricht de meeste indruk op de jury. Team Maastricht, gevormd door Gaston Prudon, Janou Benders, Jasper Hodiamont en Bart van den Hof, is er met de titel ‘Beste Team 2015' en geldprijs van EUR 2.000,- vandoor gegaan. Van de individuele pleiters werd met name het improvisatietalent en de overtuigingskracht van Gaston Prudon door de jury zeer gewaardeerd. Hij won de individuele prijs voor beste pleiter: de titel ‘Best Scenario 2015' en een bedrag van EUR 500,-.
De dag werd afgesloten met een gezellige borrel en een uitgebreid sfeervol diner in de Grote Kerk te Breda. Hertoghs advocaten-belastingkundigen wil de deelnemende teams, studieverenigingen en jury hartelijk danken voor hun enorme inzet en enthousiasme.
De voorbereidingen voor de volgende editie van de pleitwedstrijd in het najaar van 2016 zijn al weer in volle gang en de inschrijving zal begin volgend jaar openen. Welke getalenteerde masterstudenten gaan de uitdaging aan?
* Het dossier is fictief en opgesteld ten behoeve van de Nationale Hertoghs Pleitwedstrijd.
3