RTL Nieuws onthulde vorige week dat de Belastingdienst soms informatie achterhoudt voor de rechter in belastingprocedures. Volgens staatssecretaris Van Rij gaat het om 'incidenten', zo liet hij in een korte reactie op het nieuws weten. Kamerlid Mahir Alkaya (SP) stelt nu vragen over de kwestie waardoor de bewindspersoon met preciezere cijfers op de proppen zal moeten komen.

Volgens hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek is het aantal voorbeelden te groot om te spreken van incidenten, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het gebeurt gewoon te vaak." Hij vreest dat het nooit helemaal te veranderen is. "Het is een mentaliteitskwestie. Dit gebrek aan openheid en transparantie zit in het DNA van de Belastingdienst." Staatssecretaris Van Rij vindt dat elk incident een teveel is maar dat "we de zaak niet moeten opblazen en groter moeten maken dan het is."

De wet schrijft voor dat alle relevante stukken in een zaak moeten worden overlegd. Kamerlid Alkaya wil nu van de staatssecretaris weten hoe vaak het gebeurt dat de fiscus stukken achterhoudt voor de rechter. Ook vraagt Alkaya zich af of Van Rij op de hoogte is van het feit dat een rechter oordeelde dat de goede rechtsorde ernstig is geschonden door de fiscus in een zaak waarin de Belastingdienst informatie achterhield.

Diverse partijen in de Kamer hebben hun zorgen geuit over deze zaak naar aanleiding van het nieuwsbericht van RTL en vinden het, als dat waar is, kwalijk dat de Belastingdienst soms informatie achterhoudt voor de rechter. Inspecteur-Generaal Inspectie Belastingen Bart Snels noemt het 'zorgelijk' en onderzoekt op welke schaal dit gebeurt.

Bron: Tweede Kamer

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

7

Gerelateerde artikelen