"De Nederlandse belastingheffing over inkomsten uit vermogen is zo rot als een mispel. Het Nederlandse stelsel is onrechtvaardig, ondoelmatig en lokt allerlei fiscaal constructiewerk uit." Dat schrijft hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Bas Jacobs in het opinieblad Vrij Nederland. Hij roept de politiek op om de belasting op kapitaalinkomen (rente, dividend, huur (in natura) en vermogenswinst) volledig te herzien om rechtvaardigheids- en doelmatigheidsmotieven. 

De belastingheffing op vermogensinkomsten is onrechtvaardig stelt Jacobs, want het benadeelt spaarders zonder kapitaalinkomen, terwijl de te betalen belasting verhoudingsgewijs alleen maar daalt naarmate mensen hogere kapitaalinkomens genieten. Daarnaast hebben vooral hogere inkomensgroepen voordeel van fiscaal gunstige regelingen voor eigen huis en aandelen met een aanmerkelijk belang.

De hoogleraar constateert dat de huiseigenaren slapend rijk worden van de booming huizenmarkt. Van augustus 2020 tot aan augustus 2021 stegen de huizenprijzen met 16,3 procent. De waarde van de voorraad eigen woningen bedroeg in 2020 ongeveer 1500 miljard euro. Dat is een vermogenswinst voor woningeigenaren van een slordige 250 miljard euro, oftewel zo’n 30 procent van het bruto binnenlands product. Jacobs stoort zich eraan dat deze vermogenswinst niet belast wordt.

Een andere vermogenswinst die niet belast wordt is de aandelenmarkt. Van 11 september 2020 tot aan 11 september 2021 steeg de AEX-beursindex van 552 naar 788, een stijging van 42 procent. Als deze koersstijging indicatief is voor de waardestijging op het gehele Nederlandse aandelenbezit van zo’n 130 miljard euro, dan zijn die aandelen in het afgelopen jaar ruim 60 miljard meer waard geworden, oftewel zo’n 7 procent van het bruto binnenlands product, zo berekent Jacobs. "Maar ook deze winst blijft onbelast. Wel moeten mensen met aandelen belasting betalen in box 3, maar die belasting kan de vermogenswinsten op dit moment op geen enkele manier bijbenen: het fictieve rendement waarover belasting wordt geheven is maximaal 5,7 procent."

Jacobs laat in zijn stuk ook box 2 (de 'pretbox') de revue passeren als voorbeeld van onrechtvaardigheid in het Nederlandse belastingsysteem. Hij vindt dat box 2 nauwelijks inkomsten voor de staat oplevert, omdat deze fiscaal zo lek is als een zeef. "Wie een bv bezit en daarin werkt, kan zijn of haar arbeidsinkomen, dat tot maximaal 49,5 procent wordt belast in box 1, omzetten in kapitaalinkomen in box 2, dat vervolgens slechts met 38 procent wordt belast zolang de winst onder de 245.000 euro blijft (eerst vennootschapsbelasting 15 procent, daarna box 2 26,9 procent)."

Bovendien vindt de hoogleraar de belastingheffing economisch ondoelmatig. "De fiscus subsidieert namelijk rentenieren en belast hard werken en ondernemerschap. Door kapitaalinkomen ook te belasten, kan de overheid de inkomensongelijkheid tegen lagere economische kosten verkleinen", zo beveelt hij aan in het opinieblad.

In 2019 heeft Jacobs al gepleit voor een herziening van de Nederlandse regelingen voor kapitaalinkomen in zijn bijdrage voor het boek 'Ontwerp voor een beter belastingstelsel' onder redactie van hemzelf en Sijbren Cnossen.

Bron: Vrij Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2021

Carrousel: Carrousel

15

Gerelateerde artikelen