Hof Den Bosch heeft vijf verdachten in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van maximaal zestien maanden voor het plegen van btw-fraude in het voormalige woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. Vier verdachten zijn vrijgesproken. Het hof is van mening dat niet voldoende is bewezen dat zij van de fraude wisten en erbij betrokken waren.

Het woonwagenkamp Vinkenslag kreeg in 2004 landelijke bekendheid door het feit dat er op het kamp een speciaal fiscaal regime gold, waarbij er amper belasting werd betaald.  De verdachten in kwestie waren betrokken bij autohandel. Ze kochten op grote schaal dure auto’s in Duitsland om ze vervolgens door te verkopen, voornamelijk aan kopers uit België en Italië. Door een truc met de facturen betaalden ze niet de volledige btw over de verkoopprijs.

De verdachten waren in 2012 door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen tot vijf jaar. Mede omdat de zaak zo lang heeft geduurd, zijn er door het het hof lagere straffen opgelegd. Het hof heeft één verdachte een celstraf opgelegd van zestien maanden. De vier anderen kregen een voorwaardelijke straf en een taakstraf.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

11

Gerelateerde artikelen