Rond de eigenwoninglening die gesloten is met de familie of een eigen bv is in een aantal gevallen sprake van informatieplicht aan de Belastingdienst.

Dat meldt businessite Acfis. De Belastindienst moet van de volgende zaken op de hoogte zijn betreffende de eigenwoninglening:

  • Wijzigingen die in 2014 zijn aangebracht in een eigenwoninglening die op of na 1 januari 2013 gesloten is bij de eigen familie of bij de eigen BV. De wijzigingen dienen voor 1 februari 2015 gemeld te worden om renteaftrek te behouden.
  • Een eigenwoninglening die in 2014 gesloten is bij de eigen familie of bij de eigen BV. De lening moet tijdig bij de Belastingdienst zijn gemeld om de rente in aftrek te mogen brengen op het box-1-inkomen. De lening melden kan bij de aangifte IB 2014, maar moet uiterlijk op 31 december 2015 binnen zijn bij de Belastingdient.


Deze informatieplicht geldt voor de leningen die aan alle onderstaande punten voldoen:

  • leningen van niet-administratieplichtigen (alle situaties waarin de geldlening niet is aangegaan bij een Nederlandse financiële instelling, zoals een bank of verzekeraar);
  • leningen die op of na 1 januari 2013 zijn aangegaan; en
  • leningen waarop verplicht annuïtair afgelost moet worden.


Gegevens van een lening die op 31 december 2012 bestond hoeven dus niet gemeld te worden. Dat geldt ook als de rente van deze lening is of wordt gewijzigd na 1 janauri 2013.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen