Directeur Rob Baan van het Westlandse tuindersbedrijf Koppert Cress is naar de belastingrechter gestapt omdat hij het niet eens is met de tachtig procent loonbelasting die hij moet betalen over de gratis gezonde maaltijden voor zijn personeel.

Dat meldt Omroep West. Baan biedt zijn werknemers gezond eten aan en laat een chef-kok daarom elke dag een groentelunch voor het personeel bereiden. Omdat hij 'het 12-uurtje' gratis aanbiedt, ziet de Belastingdienst dat als verkapt loon en moet Baan er tachtig procent belasting over betalen. "Dit is een straf. Terwijl ik het goede doe", zegt Baan.

Het bedrijf Koppert Cress staat bekend om zijn innovaties in de foodsector en produceert zogenoemde cressen, zaailingen van unieke planten. Hiermee weet het bedrijf nieuwe smaken en geuren te creëren.

De directeur van Koppert Cress hoopt dat hij in z'n gelijk wordt gesteld. "Het zou de tuinbouw ook een enorme boost geven, wanneer groente en fruit goedkoper of gratis worden aangeboden. Ik zie alleen maar voordelen. Ook voor de Belastingdienst. Ik heb namelijk begrepen dat zij zelf een vrij matige lunch hebben. Als het allemaal lukt, wil ik hen graag helpen, die te verbeteren."

Gratis lunches

In de loonbelasting wordt loon in natura via de werkkostenregeling (WKR) gewaardeerd op de waarde in het economisch verkeer. Voor bepaalde vormen van loon in natura zijn er normbedragen, zoals bijvoorbeeld voor de verstrekking van maaltijden op de werkplek. Wijst de werkgever een groter bedrag aan dan de vrije ruimte in de WKR dan is hij over het meerdere 80% loonheffing in de vorm van eindheffing verschuldigd. Lees hierover meer in het thema De werkkostenregeling: gerichte vrijstellingen en eindheffingen.

De uitspraak wordt begin deze week verwacht.

Bron: Omroep West

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

15

Gerelateerde artikelen