Er komt een onderzoek naar het mogelijk etnisch profileren door de Belastingdienst bij het opsporen van fraude met kinderopvangtoeslag. Dat meldt Trouw vandaag.
Bij het controleren van de kinderopvangtoeslag houdt de Belastingdienst bij of een aanvrager van de toeslag een dubbele nationaliteit heeft. Het vastleggen van gegevens over iemands ras of etniciteit is in bijna alle gevallen verboden volgens de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij gaat nu onderzoek doen naar de vastlegging van de gegevens over de tweede nationaliteit en het gebruik van nationaliteit bij risicoselectie.
Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van klachten van een gastouderbureau uit Eindhoven en een kinderdagverblijf uit Almere. Het gastouderbureau ontdekte bij een afspraak met een medewerker van de Belastingdienst dat deze een Excel-lijst bijhield met de tweede nationaliteit van mensen. De klanten met een tweede nationaliteit van een kinderdagverblijf uit Almere werden geconfronteerd met het abrupt stopzetten van de kinderopvangtoeslag, terwijl de toeslag bij de klanten met alleen de Nederlandse nationaliteit gewoon doorliep.
In 2017 ontkende de Belastingdienst nog dat nationaliteit werd gebruikt bij de risicoselectie. Nu onderkent de dienst wel dat de gegevens over nationaliteit worden gebruikt bij controles. Volgens de Belastingdienst komen deze gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP), maar het BRP registreert de gegevens over een tweede nationaliteit niet meer sinds 2015.
De kwestie van risicoselectie met tweede nationaliteit is een onderbelicht aspect in de veelal onterechte stopzetting van kinderopvangtoeslag in 2014, waar wij al diverse malen over hebben geschreven (zie onder andere ook het artikel ‘Noord-Koreaanse toestanden bij onze Belastingdienst’).
Bron: Trouw