In een slepende zaak over het stopzetten van kinderopvangtoeslag voor 235 ouders, blijkt dat de Belastingdienst bewust heeft aangestuurd op het afwijzen van de bezwaarschriften van de gedupeerde gezinnen. "Malicieuze, kwaadaardige boevenstreken van de Belastingdienst, die de rechtsstaat tartten" stelt columnist Pieter Klein van RTL Nieuws. Hij was tot begin vorig jaar adjunct-hoofdredacteur van de nieuwsdienst en in een verder verleden hoofd persvoorlichting van het ministerie van Financiën.

In 2014 stopte de Belastingdienst de toeslag van de 235 ouders. Zij maakten gebruik van gastouderopvang via een bureau dat verdacht werd van misbruik van toeslagen. Later bleek meer dan de helft van de ouders toch recht te hebben op kinderopvangtoeslag. Het dagblad Trouw kwam met enkele onthullingen over de gebrekkige handelswijze van de de fiscus en CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt constateerde dat de Belastingdienst relevante stukken achterhield in de tientallen rechtszaken die de ouders voerden. De Raad van State, de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsvrouw hekelden de gang van zaken bij de dienst in rapporten en brieven. In 2018 bood staatssecretaris Snel excuses aan aan de betrokken ouders en aan de Tweede Kamer voor de onvolledige informatievoorziening.

Pieter Klein vindt die excuses niet oprecht. "Die Noord-Koreaanse praktijken waren doelbewust beleid van de Belastingdienst. De kern van de zaak. Snel en zijn Belastingdienst huurden de Landsadvocaat in voor een schoonmaakoperatie die de ernst moet verhullen. Dat zal ze niet lukken, want er is een 'paper trail', een spoor van documenten, dankzij integere mensen, die ook bij die dienst werken." De Belastingdienst had volgens Klein vlak na het stopzetten van de toeslagen het onrecht kunnen herstellen. "Maar men wilde niet, want de leiding wilde opbrengsten zien van de fraudejacht."

Pieter Klein concludeert dat het niet-integer overheidshandelen van de Belastingdienst beleid was. "Alle kenmerken dus van een doofpot. Interne onderzoeken, onderhandenwerkversies in de kluis van de Belastingdienst, stukken veilig opgeborgen in het kantoor van de Landsadvocaat. Armzalige excuses. Wedden dat de jacht op klokkenluiders inmiddels is geopend?" zo vermoedt Klein.

De column is te lezen op de website van RTL Nieuws. De onthullingen van Trouw staan op TaxLive (hier, hier en daar).

Bron: RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Carrousel: Carrousel

8

Gerelateerde artikelen