Tot een paar jaar geleden merkte je als klant van een bank niet zoveel van de witwascontroles die bankmedewerkers routineus moesten uitvoeren. Dat kwam hooguit langs in de krantenkoppen over forse boetes en schikkingen die banken kregen als ze hierin te nalatig waren geweest. Juist vanwege die boetes en schikkingen is dat nu helemaal anders. Banken hebben het roer de afgelopen jaren radicaal omgegooid, en dat begint de ‘gewone Nederlander’ te raken, schrijft Trouw.
Vanwege verstrekkende klantcontroles lopen de kosten en wachttijden voor een zakelijke rekening al enige tijd op. Nu komen daar nog zorgen over de privacy bovenop. Vrijdag stuurde minister Sigrid Kaag van Financiën een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer die het banken mogelijk moet maken de transacties van hun klanten met elkaar te delen.
Dat moet helpen om criminelen op te sporen die hun drugs- of fraudegeld via rekeningen bij verschillende banken proberen wit te wassen. Maar de kritiek op een eerdere versie van dit wetsvoorstel was niet van de lucht. De Raad van State sprak van een "vergaande inbreuk op privacy" van rekeninghouders, zonder dat duidelijk was hoe effectief het allemaal is. De Autoriteit Persoonsgegevens repte zelfs van "een bancair sleepnet" en "een ongekende massasurveillance van Nederlanders".
Advocaat en specialist financieel recht Frank ‘t Hart stelt in de krant dat de witwasaanpak helemaal geen kerntaak van een bank is. "Die moet er vooral zijn voor zijn klanten. Nu zegt de overheid: ‘Wij vinden de aanpak van witwaspraktijken heel belangrijk’. Om het vervolgens voor een belangrijk deel bij de private sector te leggen.”
Bron: Trouw
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Financiële administratie, Strafrecht