De Tweede Kamer reageert geschokt op de harde conclusie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat de Belastingdienst jarenlang onrechtmatig en discriminerend handelde ten opzichte van mensen met een andere of dubbele nationaliteit. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) vindt dat de gedupeerden meer uitleg verdienen over het rapport van de autoriteit.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat maatregelen moeten worden getroffen tegen de hoge ambtenaren van de Belastingdienst die volgens hem stelselmatig hebben gelogen. SP-Kamerlid Renske Leijten wil snel een debat over de uitkomst. Beiden zijn al jaren bezig om de kwestie te ontrafelen.
Omtzigt wijst op een brief uit 2017 van de Belastingdienst aan de AP waarin staat dat de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst niet de afkomst vastlegt én dat de nationaliteit ook niet als selectiemiddel wordt gebruikt voor extra controles. "Hier werd glashard tegen de AP gelogen. Daarom werd het onderzoek gesloten. Ik verwacht openlijke excuses voor deze brief en dit zeer ernstige gedrag", twittert de CDA'er. Later is het onderzoek van de AP alsnog begonnen, na twee klachten.
Leijten is niet verbaasd over de bevindingen. "Dit zagen we eigenlijk al, de meeste van de ouders van de toeslagenaffaire hadden een andere achternaam. Zonder bewijs, zonder redelijk vermoeden werden zij extra gecontroleerd, als fraudeur bestempeld én kwamen ze op zwarte lijsten te staan." Leijten denkt dat ook op andere plekken binnen de overheid deze discriminatie voorkomt, omdat systemen aan elkaar zijn gekoppeld. "Onze zoektocht om dit tot op de bodem uit te zoeken gaat door, want het rapport bevestigt weer dat dit heel hard nodig blijft."
Ook DENK vindt de uitkomsten "ernstig en schandalig". Kamerlid Farid Azarkan zegt dit "institutioneel racisme, want dat is dit" te blijven bestrijden. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg spreekt ook van een "harde conclusie" van de autoriteit "die helaas past in het beeld van de afgelopen maanden".
Meer uitleg
De ouders die zijn gedupeerd door de kindertoeslagenaffaire verdienen meer uitleg over het kritische rapport. Dat zegt Gjalt Jellesma van BOinK. Volgens Jellesma is de onderbouwing in het rapport "niet overal sterk". Zo wordt niet duidelijk waarom de Belastingdienst juist deze ouders op de korrel nam.
"Was het toeval of was het heel bewust? Is het door een algoritme bepaald en het blinde geloof daarin, of is het systeem opgezet met hele verkeerde gedachtes? In het rapport staat dat niet goed uitgelegd en het maakt ook niet de vertaalslag naar het individu." Voor de ouders, van wie er veel minder goed Nederlands spreken, moet er een goede vertaling komen, vindt hij.
De BOinK-voorzitter vermoedt zelf dat de fiscus in de strijd tegen fraude kampte met "doorgeslagen systemen, waarbij vergeten wordt dat je mensen discrimineert. Ze zijn blijven hangen in de oude 'fraudebubbel': in vroegere fraudezaken hadden mensen soms rekeningen in het buitenland waar ze geld naartoe sluisden."
Bron: ANP/BOinK
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet