Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën licht de Tweede Kamer vooraf in over de gevaren die hij ziet voor het functioneren van de Belastingdienst. Wiebes wil zo de Kamer, die bang is anders pas weer achteraf lucht te krijgen van misstanden, geruststellen.
De staatssecretaris moest vorige maand diep door het stof omdat een vertrekregeling bij de Belastingdienst veel te royaal bleek opgezet. De regeling viel veel duurder uit dan bedoeld en de Kamer vreesde bovendien voor een leegloop die de fiscus zou verlammen.
 
Woensdag leek Wiebes' zelfvertrouwen terug, maar dat schoot de Kamer juist in het verkeerde keelgat. Vooral D66, CDA en ChristenUnie verweten de bewindsman dat hij geen begrip toonde voor de ongerustheid van de Kamer, laat staan dat hij zich inspande om die zorgen weg te nemen. Ze eisten dat Wiebes hun niet alleen aan het eind van dit jaar verslag uitbrengt, maar ook vooraf al vertelt welke gevaren hij ziet opdoemen.
 
De bewindsman beloofde daarop het geschade vertrouwen te zulllen herstellen door de Kamer om te beginnen volgende week bij te praten over de risico's die hij ziet. Ook doet hij dan uit de doeken hoe hij die gevaren het hoofd wil bieden. Wiebes blikte verder nog eens schuldbewust terug op het afgelopen jaar, waarin hij naar eigen zeggen achtelozer was geworden in het informeren van de Kamer. Hij beloofde beterschap.
 
De Kamer voelde Wiebes ook aan de tand over de onwettige wijze waarop bezwaren van belastingplichtigen zijn afgehandeld. De staatssecretaris beloofde de gedupeerden te zullen oproepen zich te melden, zodat dat kan worden rechtgezet.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen