Mochten de fiscalisten bij grote accountantskantoren nerveus zijn over de dreigende scheiding van controle- en adviesdiensten (het amendement-Plasterk), dan weten ze dat goed te verbergen. Een rondgang langs 'de grote vier' en enkele specialisten levert een reeks relativeringen op. Zo heeft de scheiding alleen betrekking op de zogeheten Organisaties van Openbaar Belang (OOB's), beursgenoteerde ondernemingen met name. Het mkb blijft buiten schot en dat maakt nogal wat uit: PwC bijvoorbeeld zette afgelopen jaar volgens het jaarverslag in Advisory, Tax & HRS 181 miljoen euro om, waarvan 8 miljoen bij OOB's. Ernst & Young laat weten dat er bij OOB's 'al grotendeels een scheiding van controle- en adviesdiensten wordt gehanteerd' en dat is ook de praktijk bij de andere kantoren.
Vier bedrijven
Eerder dit jaar analyseerde databedrijf Coney de jaarrekeningen van de 75 grootste OOB's en concludeerde daaruit dat in omvang de helft van 'het probleem' bij slechts een viertal bedrijven ligt: ABN Amro, Heineken, Unilever en ING. Daar vervullen KPMG, PwC en Ernst & Young dubbelfuncties.
Te vroeg
KPMG Meyburg laat weten dat het bestuur "geen behoefte heeft te reageren op vragen" hierover. PwC vindt het te vroeg om op de zaken vooruit te lopen omdat de implicaties van de nieuwe wetgeving nog niet duidelijk zijn. "Bovendien is het de vraag hoe de toezeggingen van minister Dijsselbloem - gedaan tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer - geïnterpreteerd moeten worden", aldus een woordvoerder.
Ernst & Young zegt dat de Accountantswet "uiteraard van invloed is op onze dienstverlening" en dat de nodige aanpassingen gevolgen zullen hebben voor de cliënten. En dat leidt tot extra kosten, aldus E&Y. "We zullen nauw met onze cliënten samenwerken om die extra kosten te beperken."
Toegevoegde waarde
In de praktijk zal het erop neer komen dat in enkele gevallen een onderneming moet kiezen tussen de fiscalist en de controlerend accountant, aldus Pieter de Kok, partner van Coney. De Kok is ook accountant en nam enkele jaren geleden het initiatief tot Tuacc, een beweging die zich richt op hervorming van de accountantssector. Hoe zal volgens hem die keuze dan uitvallen? "Het amendement-Plasterk is vooral slecht nieuws voor de accountant, denk ik. CFO's die ik hierover spreek, zeggen: wij gaan voor de toegevoegde waarde. En het is triest voor mijn eigen beroepsgroep, maar dan delft de controlerend accountant het onderspit tegen de fiscalist. Die is blijkbaar beter in staat zijn meerwaarde te bewijzen, terwijl een accountantscontrole wordt gezien als een dienst die makkelijker inwisselbaar is."
Bron: Redactie TaxLive