De winst van de PVV betekent weinig goeds voor het klimaat, zegt Milieudefensie in een eerste reactie op de exitpolls. De PVV behaalt volgens de poll van Ipsos, in opdracht van NOS en RTL Nieuws, 35 zetels. De Jonge Klimaatbeweging ziet de toekomst somber in nu PVV de grootste partij lijkt te worden. Extinction Rebellion zegt "geschokt" te zijn.

"Een partij die spreekt van zinloze klimaathobby's en alle klimaatmaatregelen direct door de shredder wil gooien, heeft niets te zoeken in het torentje", aldus de beweging die zegt de stem van jongeren in het klimaatdebat te vertegenwoordigen. "Wilders 1 betekent vier jaar klimaatontkenning, uitsluiting en afbreuk van de rechtsstaat."

Volgens directeur van Milieudefensie Donald Pols is het "belangrijker dan ooit" dat Milieudefensie doorgaat met "de strijd tegen grote vervuilende bedrijven en vóór rechtvaardig klimaatbeleid". "Daarvoor is veel draagvlak binnen de samenleving, bewezen de 85.000 aanwezigen bij de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid."

"Deze uitslag betekent waarschijnlijk het terugdraaien van klimaatmaatregelen, nieuwe fossiele investeringen, uitsluiting van gemarginaliseerde groepen, en meer. De toekomst van alles en iedereen staat op het spel. Dus zullen wij in actie blijven komen", zegt Extinction Rebellion.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

336

Gerelateerde artikelen