Het richtlijnvoorstel van de Europese Commissie voor een eenvoudig op te richten eenpersoonsvennootschap (SUP) zorgt voor onduidelijkheden, misbruik van identiteit en draagt niet bij aan het voorkomen van witwassen. Daarnaast is het een schijnoplossing: als het voorstel wet wordt, komt er geen eenduidige rechtsvorm tot stand, waardoor er alsnog verschillen per land zijn. Dit vindt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
In 2013 stelde de Europese Commissie voor om het oprichten van een eenpersoonsvennootschap gemakkelijker te maken. Iedereen zou dan achter een computer, zonder tussenkomst van de notaris, een eenpersoonsvennootschap kunnen beginnen. De KNB en de Raad van Europese notariaten (CNUE) verzetten zich eerder dit jaar al tegen dit plan. Het voorstel strookt namelijk niet met het eveneens Europese en internationale streven witwassen tegen te gaan. De notaris zorgt nu voor cliëntonderzoek waaronder de identiteitscontrole, terwijl straks een kopie van het paspoort zou volstaan. Kwaadwillende mensen kunnen daar misbruik van maken.
Alternatief
De KNB heeft de Nederlandse regering geadviseerd een alternatief voor te stellen, vergelijkbaar met de flex-bv. Deze bedrijfsvorm komt ook tegemoet aan de eisen van de Europese Commissie en is eerder al door de Nederlandse regering omarmd. Door de komst van de flex-bv is het in Nederland sinds oktober 2012 eenvoudiger om een bv op te richten. Zo kregen aandeelhouders meer vrijheid voor de inrichting van statuten en is het minimumkapitaal van 18.000 euro afgeschaft. Het voorstel van de Europese Unie zou ertoe leiden dat de nieuwe rechtsvorm geregeerd wordt door Europees én nationaal recht. Er is dan geen eenduidige rechtsvorm meer, waardoor er alsnog verschillen per land zijn. Voor de gebruiker levert dit onduidelijkheden op.
Reactie KNB en NOvA
De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht van de KNB en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft de bezwaren tegen het voorstel van de Europese Commissie verwerkt in een reactie op de consultatie over het richtlijnvoorstel. Ook VNO-NCW en MKB Nederland hebben op het voorstel gereageerd. Deze organisaties hebben tevens aangegeven dat er wel een goede identiteitscontrole moet komen om witwassen tegen te gaan.
Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie
0