Het extra geld dat het kabinet op Prinsjesdag uittrekt voor de woningmarkt, zet woningcorporaties niet aan tot nieuwbouw en verduurzaming. De corporaties betalen de komende jaren juist honderden miljoenen euro méér belasting, zegt koepel Aedes in het AD.

De extra meevaller voor corporaties die het kabinet op Prinsjesdag aankondigt - een korting van 1 miljard euro op de verhuurdersheffing, uitgesmeerd over tien jaar - valt in het niet bij de veel hogere vennootschapsbelasting, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. Uit berekeningen van Aedes blijkt dat de corporaties dit jaar een kleine 700 miljoen euro en niet de geschatte 244 miljoen euro moeten betalen.

"Ze vergeten erbij te vertellen dat ze honderden miljoenen meer belasting van ons vragen. Netto gaan we er zwaar op achteruit", aldus Norder. In 2016 betaalden corporaties 1,5 miljard euro belasting, in 2020 wordt dat 2,5 miljard, rekent de Aedes-voorzitter voor. "Het kabinet zorgt dus eerst voor een gapende wond en komt dan met een pleistertje."

"We halen de klimaatdoelstellingen niet en we kunnen elk jaar minder woningen bouwen", vervolgt Norder. "Als corporaties zouden we graag elk jaar 30.000 nieuwe woningen bouwen. Maar in 2018 kwamen we niet verder dan 13.000. En dat zal alleen maar minder worden." Norder wil dat er meer geld wordt uitgetrokken om de belastingverhoging te compenseren, zodat corporaties meer kunnen bouwen.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Verhuurderheffing

Dossiers: Prinsjesdag 2019

  389
Gerelateerde artikelen