Het kabinet trekt op Prinsjesdag miljarden uit om de crisis op de woningmarkt tegen te gaan. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van de Volkskrant hierover. Zo moeten woningcorporaties weer een grotere rol gaan spelen. Daarom gaat het kabinet opnieuw snijden in de verhuurderheffing.

Corporaties die overgaan tot nieuwbouw kunnen de komende tien jaar een korting krijgen van in totaal een miljard – gemiddeld 100 miljoen per jaar. In vergelijking met de totale heffing, die nu schommelt rond de 1,7 miljard per jaar, is dat een bescheiden bedrag. Toch is de hoop dat corporaties hun bouwactiviteiten zo weer gaan opkrikken. De maatregel moet overigens wel nog worden getoetst op uitvoerbaarheid door de Belastingdienst.

Hogere belasting voor vastgoedbeleggers en -bezitters

Tegelijkertijd wordt bekeken of huisbazen en vastgoedbeleggers juist meer belast kunnen worden bij de aankoop van woningen. Of dat gaat lukken, is nog zeer de vraag. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën toonde zich eerder sceptisch over de uitvoerbaarheid, maar de regeringspartijen hopen dat er nog een uitweg wordt gevonden. Voor Prinsjesdag is er waarschijnlijk nog geen duidelijkheid, zo voorspelt de krant.

Tenslotte is het kabinet van plan om starters op de woningmarkt vrij te stellen van de overdrachtsbelasting.

Bron: Volkskrant/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer, Verhuurderheffing

Dossiers: Prinsjesdag 2019

2

Gerelateerde artikelen