Starters op de woningmarkt krijgen een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting bij de aankoop van hun eerste eigen woning. Beleggers gaan daarentegen meer overdrachtsbelasting betalen. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van bronnen in Den Haag.

Het kabinet wil de problemen van starters op de woningmarkt aanpakken. Plannen hiervoor worden op dit moment uitgewerkt. Eén van de geplande maatregelen is het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt. Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA heeft voorgesteld om het tarief voor de overdrachtsbelasting voor starters op nihil te stellen en voor beleggers het tarief juist te verhogen naar 10 procent. De vraag is of dit voorstel gevolgd wordt.

Een andere mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat starters niet direct hoeven te gaan aflossen op hun volledige hypotheek. Een deel van de hypotheek wordt dan in feite (tijdelijk) aflossingsvrij. Hierdoor worden de maandelijkse lasten voor starters verlaagd. De hypotheekregels moeten dan wel worden aangepast.

De maatregelen die worden genomen moeten volgens het kabinet wel uitvoerbaar zijn door de Belastingdienst. De Belastingdienst staat immers al onder druk. Bij de uitvoering van de geplande maatregel omtrent de overdrachtsbelasting zou de Belastingdienst hulp moeten krijgen van het Kadaster en het notariaat. Zij moeten dan vast gaan stellen of iemand een starter is of juist een belegger die woningen opkoopt en verhuurt.

Update 17-9-2019, 16.00 uur
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken laat in de Prinsjesdagstukken weten dat de motie om een gedifferentieerde overdrachtsbelasting voor de woningmarkt te onderzoeken nog in behandeling te hebben. Dit betekent dat de aangekondigde afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters voorlopig van de baan is.

Bron: RTL Nieuws

Carrousel: Carrousel

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

  3605
Gerelateerde artikelen