De laatste periode waarover een belastingplichtige voor de inkomstenbelasting kan middelen is 2022, 2023, 2024 omdat de middelingsregeling per 1 januari 2023 is vervallen. 

Als iemand over de 3 losse jaarinkomens meer inkomstenbelasting betaalde dan over het gemiddelde van de 3 jaarinkomens, dan kan diegene het verschil terugkrijgen. Het verschil moet dan wel boven het drempelbedrag liggen van 545 euro.

Middelen kan alleen over 3 aaneengesloten jaren en een jaar mag maar 1 keer worden gebruikt. Daarnaast mag er geen overlap zijn met jaren uit een eerdere aanvraag en kan de middeling pas worden aangevraagd als van alle 3 de jaren een definitieve aanslag is ontvangen. De uiterlijke termijn voor de aanvraag is 36 maanden nadat de laatste definitieve aanslag van de 3 middelingsjaren vaststaat. Een definitieve aanslag staat vast als de bezwaartermijn van 6 weken verstreken is.

De middelingsregeling is afgeschaft in het Belastingplan 2023 omdat volgens het kabinet veel belastingplichtigen die recht hebben op een teruggaaf geen gebruik maken van de regeling en omdat afschaffing mooi past binnen de vereenvoudigingsoperatie van het belastingstelsel.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

844

Gerelateerde artikelen