Amsterdammers krijgen te maken met lastenverzwaringen om de verduurzaming van de stad te bekostigen en het lerarentekort aan te pakken. Dat melden bronnen over het nieuwe coalitieakkoord dat PvdA, GroenLinks en D66 woensdag bekendmaken, aldus Het Parool.

Kansengelijkheid staat centraal in het akkoord. Vooraf was de vraag hoe de ambities betaald moesten worden, want sinds de coronacrisis is de gemeentelijke kas een stuk leger en op alle fronten heeft de gemeente te weinig geld. Bovendien is er relatief weinig ruimte voor bezuinigingen. De drie partijen - die samen een nipte meerderheid haalden met 24 van de 45 zetels - worden zo gedwongen om scherpe keuzes te maken.

Die zijn duidelijk terug te zien in de lastenverhogingen die eraan gaan komen, vertellen verschillende bronnen tegen Het Parool. De onroerendezaakbelasting gaat omhoog, onder meer parkeervergunningen worden duurder en ook toeristen zullen via belastingen meebetalen om de plannen van deze coalitie te financieren. De afvalstoffenheffing gaat wel omlaag, omdat die relatief hoog is in vergelijking met die in de andere grote steden. Ook gaat een streep door de plannen voor de nieuwe, moderne bibliotheek OBA Next op de Zuidas.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

10

Gerelateerde artikelen