Er is geen Kamermeerderheid voor afschaffing maar de PvdA, GroenLinks, Denk en de SP willen af van de fiscale faciliteit in de vennootschapsbelasting, de Innovatiebox geheten. "Het zijn vooral de grote bedrijven met de beste fiscalisten die profiteren, en niet het mkb", zegt Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) tegen het FD.
De Innovatiebox is een regeling die is vastgelegd in de Wet VpB (art. 12b tot en met art. 12bg) en is bijzonder omdat op grond daarvan op bepaalde activiteiten effectief een laag tarief wordt toegepast. Met dit effectief lage tarief wil de fiscale wetgever innovatie bij bedrijven stimuleren. Het reguliere tarief voor vennootschapsbelasting ligt per 1 januari op 25,8 procent. Met de innovatiekorting ziet een bedrijf de belasting op de winst die gemaakt is met innovaties zakken naar 9 procent.
Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Financiën, uit 2018, ging 80 procent van het belastingvoordeel naar negentien grote bedrijven, waaronder ASML en Booking als grootverbruikers. "Er is geen bewijs dat de Innovatiebox de innovatie stimuleert", zegt onderzoeker Evert-Jan Velzing, lector van Hogeschool Windesheim, in de krant. "We kunnen effectiever innovatie stimuleren met andere middelen, zoals via Topsectorenbeleid."
VNO-NCW is tegenstander van afschaffing. De Innovatiebox vergroot volgens de werkgevers de kans dat innovaties in Nederland verder worden ontwikkeld en niet naar het buitenland worden verplaatst. Dit jaar wordt de Innovatiebox geëvalueerd als onderdeel van een plan om het belastingstelsel te vereenvoudigen. Hiervoor loopt momenteel een consultatie. De evaluatie kan leiden tot een versobering of een beëindiging van de fiscale regeling, zei staatssecretaris Marnix van Rij vorig jaar.
Lees ook het thema Innovatiebox.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Vennootschapsbelasting