De stijging van lokale lasten voor ondernemingen blijft in 2013 zorgelijk. Want er zijn gemeenten waar de lasten enorm stijgen, stelt het COELO in een rapport vandaag. VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten daarom opnieuw voor de herintroductie van een micronorm. 'Het is namelijk duidelijk dat de bestaande macronorm geen enkele matigende werking heeft op individuele gemeenten', aldus de organisaties.
Slechte financiële positie
Het totaalbedrag aan onroerendezaakbelasting (OZB) dat alle gemeenten gezamenlijk van ondernemingen heffen, wijkt met 2,9 procent niet veel af van de voor 2013 verwachte inflatie. Dat blijkt uit de 'Monitor inkomsten lokale heffingen' van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).
Het beeld lijkt op het eerste gezicht positief. Maar volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is dat toch niet zo. In individuele gemeenten stijgen de OZB-tarieven erg sterk. Vaak als gevolg van een slechte financiële positie, door bijvoorbeeld verliezen op de grondexploitatie.
Overschrijding
Dit toont aan dat de bestaande macronorm, die een grens moet stellen aan de totale OZB-opbrengst van alle gemeenten gezamenlijk, geen enkele matigende werking heeft op individuele gemeenten. Daar komt bij dat de macronorm in 2013 zelfs opnieuw wordt overschreden.
De OZB-opbrengst van burgers én ondernemingen, van alle gemeenten bij elkaar, stijgt namelijk met 3,86 procent. De afgesproken macronorm bedraagt 2,76 procent. De macronorm heeft dus geen effect, stellen de ondernemingsorganisaties vast.
Lokale lastenstijgingen
VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten dan ook voor een micronorm. Die aanpak is helemaal in lijn met de meerjarenafspraken die in 2011 tussen Rijk en decentrale overheden zijn gemaakt. En die voorgestelde micronorm zorgt er bovendien voor dat een gemeente de lasten niet harder kan laten stijgen dan met het inflatiepercentage. Correcties voor volume-effecten, zoals nieuwbouw, uitgezonderd.
Dat zo'n micronorm hard nodig is, blijkt volgens de organisaties ook uit de voor 2013 verwachte forse stijgingen van andere gemeentelijke belastingen. Naar verwachting stijgt de precariobelasting met 9,6 procent, de toeristenbelasting 8 procent en de parkeerbelasting 5 procent.
Bron: VNO-NCW
0