Accountants- en advieskantoor Mazars wordt voor de tuchtrechter gesleept door de Autoriteit Financiële Markten. Aanleiding is de boekhoudfraude die Accon, zowel klant als branchegenoot van Mazars, vorig jaar de kop kostte. Dat meldt het FD. Mazars controleerde de afgelopen vijf jaar de boeken van Accon, en moet zich daar nu voor verantwoorden.

Accon is vorig jaar in de problemen gekomen door een gat in de boekhouding waarvoor het de voormalige bestuursvoorzitter van het kantoor, Guus Delger, verantwoordelijk houdt. Het eigen vermogen was na correcties vrijwel volledig verdampt, omdat winst, omzet en verschillende balansposten jarenlang te rooskleurig waren voorgesteld.

Accountants- en advieskantoor Flynth bleek interesse te hebben in zijn kwakkelende concurrent en startte eind 2021 onderhandelingen voor overname van het eveneens in Arnhem gevestigde Accon. Inmddels zijn de onderhandelingen afgerond.

Het doorslaggevende bewijs voor het gesjoemel bij Accon is afkomstig van twee klokkenluiders, blijkt uit een reconstructie van het FD. Guus Delger heeft altijd ontkend zelf met cijfers te hebben geknoeid of in de boeken te hebben geschoven met posten. Maar een medewerker nam een gesprek met Delger op, en daarin is te horen hoe hij opdrachten geeft om boekingen in de administratie aan te passen.

De tuchtklacht van de AFM betreft de werkzaamheden van Joeri Galas, accountant en partner bij Mazars, die Accon de laatste vijf jaar controleerde. Galas kreeg eerder dit jaar al een maand schorsing opgelegd door de Accountantskamer wegens fouten bij de controle van drankenhandel Mitra.

De AFM kan alleen de kantoren zelf aanpakken, problemen met individuele accountants moeten via het tuchtrecht worden opgelost. Het is niet bekend of de toezichthouder ook maatregelen neemt tegen Mazars, dat verantwoordelijk was voor de controle van Accon, aldus het FD.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening

  795
Gerelateerde artikelen