De btw-kloof, het gat tussen de verwachte btw-inkomsten en wat de fiscus werkelijk int, bedraagt in de Benelux-landen naar schatting 7,4 miljard euro. Hoewel het totale tekort van de btw-inkomsten in de Europese Unie elk jaar daalt, hebben de verantwoordelijke bewindspersonen van de drie landen in Brussel afgesproken om samen meer op te trekken tegen de btw-fraude die deze kloof veroorzaakt.
De btw-kloof ontstaat niet alleen door btw-fraude, maar ook door faillissementen of onbewuste fouten in btw-berekeningen. De samenwerking houdt in dat de landen hun werkwijzen en kennis gaan delen met als doel om efficiënter btw-fraude te detecteren.
De ministers van Financiën Vincent van Peteghem (België) en Yuriko Backes (Luxemburg) en staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij hebben verder afgesproken om de opsporing van btw-fraude te intensiveren in de grensoverschrijdende regio's waar de economieën sterk verweven zijn met elkaar.
Nederland is binnen de EU middenmotor met een btw-kloof van 2,7 miljard euro (4,4 procent van de verwachte btw-inkomsten die niet zijn geïnd) en scoort daarmee lager dan in 2018. Luxemburg en België zitten daar boven met respectievelijk 6,6 procent en 12,3 procent. In 2019 vertoonde Roemenië de grootste nationale btw-kloof met 34,9 procent aan misgelopen btw-inkomsten, gevolgd door Griekenland (25,8 procent) en Litouwen (23,5 procent). De kleinste kloof werd opgetekend in Kroatië (1 procent), Zweden (1,4 procent) en Cyprus (2,7 procent).
Bron: Benelux.int
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting