De Europese lidstaten verliezen elk jaar 50 miljard euro aan criminele bendes die btw-carrousels organiseren. Er wordt onder meer gesjoemeld met groencertificaten en andere energieproducten en digitale diensten als apps, games en videodiensten. Dat schrijft Follow The Money (FTM), dat deel uitmaakt van het onderzoeksproject Grand Theft Europe.

De fraude zit in de haarvaten van de EU. Door politieke onwil en desinteresse om samen te werken, is deze megafraude moeilijk uit te bannen, aldus FTM. "Het geld van de belastingbetaler gaat verloren, dit bedrog is moreel en ethisch onacceptabel", oordeelt de verantwoordelijke eurocommissaris Pierre Moscovici in een interview met ZDF, een van de andere deelnemers in het onderzoeksproject. De Europese Commissie komt nu met een systeem om de btw-fraude tegen te gaan, waarbij landen voor elkaar btw gaan heffen en afdragen. Onder experts heerst grote twijfel of dit zal werken.

Bij het onderzoeksproject verenigden 63 journalisten van 35 media, waaronder FTM, uit alle 28 EU-landen plus Zwitserland en Noorwegen zich onder de noemer #GrandTheftEurope om de btw-carrouselfraude in kaart te brengen. Het onderzoeksproject is opgezet en gecoördineerd door het Duitse non-profitonderzoekscollectief CORRECTIV.

Algemene verleggingsregeling

Eind vorig jaar is besloten om de facultatieve verleggingsregeling en de Quick Reaction Mechanism (QRM) in de Btw-richtlijn te verlengen tot en met 30 juni 2022. Lidstaten, waar de btw-fraude bovengemiddeld hoog is ten opzichte van de totale btw-opbrengst, krijgen hiermee een extra instrument om btw-carrouselfraude beter te bestrijden.

Lees ook het thema Btw-(carrousel)fraude.

Bron: ANP/FTM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

5

Gerelateerde artikelen