Belgische grensarbeiders die deels in Nederland in loondienst werken, zouden al hun werkdagen nauwkeurig moeten registreren om te voorkomen dat de grensarbeiders door gebrek aan bewijs alsnog over hun volledige inkomen Nederlandse belasting en premie moeten betalen.

Dat raden de KPMG-adviseurs Esther Schutte en William Donders aan. Wanneer iemand als inwoner van België in Nederland werkzaamheden in loondienst verricht, zal Nederland op basis van het belastingverdrag in principe belasting mogen heffen over het inkomen verdiend met deze werkzaamheden wanneer diegene meer dan 183 dagen (gedurende een twaalfmaandsperiode) in Nederland verblijft, ongeacht waar de werkgever gevestigd is.

Nederland mag ook heffen over het inkomen gerelateerd aan Nederlandse werkdagen wanneer deze werkzaamheden worden verricht voor een in Nederland gevestigde werkgever of een vaste inrichting van de Belgische werkgever in Nederland. Zie voor de exacte regels het thema Grensoverschrijdende arbeid: wonen in Nederland, werken in het buitenland.

Voor grensarbeiders is het daarom van groot belang dat zij hun reis- en verblijfpatroon nauwkeurig registreren ter onderbouwing van de hoogte van het inkomen dat op basis van het belastingverdrag in het werkland mag worden belast. Grensarbeiders zouden niet alleen het verblijf en de werkzaamheden moeten bijhouden door middel van een gedetailleerde werkdagenkalender, maar zij zouden ook documentatie, zoals vlieg- en/of treintickets en facturen van overnachtingen, moeten bewaren ter onderbouwing van de werkdagenkalender.

Ter illustratie halen de twee adviseurs een arrest aan van de Hoge Raad waarbij het mis ging bij een inwoonster van België die werkzaam was in Nederland. Zij stelde dat zij ook buiten Nederland werkzaamheden had verricht en dat Nederland geen heffingsrecht heeft over het inkomen verdiend met deze werkzaamheden. Zij kon echter niet aantonen dat zij buiten Nederland werkzaamheden had verricht voor haar Nederlandse werkgever. De Hoge Raad verklaarde het beroep van de werkneemster ongegrond. Als gevolg hiervan is de werkneemster over haar volledige inkomen belasting- en premieplichtig in Nederland, zo waarschuwen de adviseurs in de Belgische Nieuwsbrief van KPMG.

Bron: KPMG

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen