Onlangs doorgevoerde hervormingen, met name de invoering van een voorwaardelijke bronbelasting op rente- en royaltybetalingen aan laag- of niet-belastende jurisdicties in belastingzaken, verminderen het risico dat het Nederlandse belastingstelsel wordt gebruikt voor agressieve fiscale planning. Dit is nog niet zichtbaar in de cijfers. Dit staat in het landverslag 2022 van de Europese Commissie over Nederland.
Hoewel de Nederlandse economie zich snel herstelt van de gevolgen van de COVID-19-pandemie, blijven verschillende uitdagingen bestaan. De al geruime tijd bestaande problemen in verband met de woningmarkt zijn zelfs toegenomen. Aanhoudende belastingvoordelen in verband met hypotheekrentebetalingen en een structureel ontoereikend woningaanbod in combinatie met een onderontwikkelde particuliere huurmarkt zorgen voor zowel de stijgende prijzen als de stijgende schuld. Hierdoor bevinden huishoudens zich in een financieel kwetsbare positie als er grote aanpassingen van de huizenprijzen zouden plaatsvinden
Arbeidsmarkt
De Commissie wijst verder op de risico's van een sterk gesegmenteerde arbeidsmarkt, de toenemende tekorten aan arbeidskrachten en het huidige pensioenstelsel. Het huidige pensioensysteem is niet goed toegerust om in te spelen op de behoeften van een moderne arbeidsmarkt. De geplande pensioenhervorming pakt de huidige tekortkomingen aan.
Nederland krijgt de aanbeveling om adequate sociale bescherming voor zzp’ers te bevorderen, schijnzelfstandigheid aan te pakken en prikkels om gebruik te maken van flexibele of tijdelijke contracten te verminderen.
Groene transitie
Nederland is een van de vijf slechtst presterende EU-landen wat betreft het aandeel hernieuwbare energie in het bruto eindverbruik van energie en moet een aanzienlijke kloof dichten om de huidige doelstellingen voor 2030 te halen. Nederland krijgt de aanbeveling de algemene afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen door een snellere uitrol van hernieuwbare energie, met name door aanvullende investeringen in netwerkinfrastructuur te stimuleren en vergunningsprocedures verder te stroomlijnen, de energie-efficiëntie te verbeteren en investeringen in duurzaam vervoer en duurzame landbouw te versnellen.
Bron: EU