Tijdens de videoconferenties van de Eurogroep en Ecofinraad van 15 en 16 februari 2021 heeft Nederland aandacht gevraagd voor de situatie van toeval-Amerikanen met betrekking tot de FATCA-wetgeving. Dat blijkt uit het verslag over de videoconferenties dat door minister Hoekstra naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Nederland had dit onderwerp ook op de agenda gezet. Er is aandacht gevraagd voor de situatie van toeval-Amerikanen onder de Amerikaanse FATCA-wetgeving en voor de beperkte reciprociteit in de informatie-uitwisseling.

Nederland heeft uitgedragen dat het belangrijk is dat er een oplossing komt voor de groep toeval-Amerikanen. Zij ondervinden door FATCA problemen met hun bankrekeningen en worden met hoge kosten geconfronteerd wanneer ze afstand willen doen van hun Amerikaanse nationaliteit, zie ook onze eerdere berichten hierover, zoals V-N 2021/11.9.

De Europese Commissie ondersteunt de oproep van Nederland. Het voorzitterschap van de Raad gaat ermee aan de slag en zet in op een spoedig gesprek met de Verenigde Staten.

Bron: MinFin

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen