De cijfers hebben betrekking op het jaar 2011. In dat jaar werd gemiddeld in de 27 landen van de Europese Unie 38,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan belastingen geheven. Dat was een half procentpunt meer dan het jaar daarvoor. Nederland scoort met 38,4 procent 'gemiddeld'. Overigens was dat, in tegenstelling tot het algemene beeld, lager (0,4 procentpunt) dan het percentage het jaar daarvoor.
De belastingdruk is het hoogste in de Scandinavische landen en België en Frankrijk. Denemarken is koploper met 47,7 procent. Hekkensluiter is Litouwen met 26,0 procent. Ook andere Oost-Europese landen (Bulgarije, Roemenië, Letland en Slowakije) blijven onder de 30 procent.
Ondanks dat het om cijfers over 2011 gaat, kan Eurostat niet van alle 27 landen alle gegevens verstrekken. Vergelijkingen met betrekking tot de soorten belasting kunnen daarom alleen gemaakt worden tussen de 17 landen van de eurozone. De tarieven voor de belasting van arbeid, consumptie en kapitaal lopen in de verschillende landen flink uiteen, zo blijkt.
Arbeid
Met de belastingen op arbeid zit Nederland met een gemiddeld tarief van 37,5 procent in de middenmoot. Malta belast arbeid maar met 22,7 procent, het Verenigd Koninkrijk heeft een gemiddeld tarief van 26,0 procent. België en Italië (42,8 en 42,3 procent) heffen het meest op arbeid.
Consumptie
Belastingen op consumptie lopen minstens zo sterk uiteen. Waar Spanje en Griekenland niet meer heffen dan 14 en 16,3 procent, behoort Nederland met gemiddeld 26,3 procent tot de koplopers. Denemarken staat in dit lijstje bovenaan met 31,4 procent. Het gemiddelde voor de 17 eurolanden is 201,1 procent.
Kapitaal
De verschillen tussen Europese landen zijn echter het grootst in de mate waarin kapitaal belast wordt. In dat opzicht heeft harmonisering nog een lange weg te gaan. Frankrijk en Noorwegen bijvoorbeeld heffen gemiddeld respectievelijk 44,4 en 41,9 procent op kapitaal; Italië en België zitten ook nog boven de 30 procent. Veel landen hanteren vervolgens percentages tussen de 20 en 30 procent, terwijl alleen in de drie Baltische staten minder dan 10 procent wordt geheven.
Nederland zit daar met 12,9 procent net boven. Ook volgt Nederland niet de trend. Steeg de belasting op kapitaal in de 17 eurolanden van 2010 naar 2011 met 1,7 procentpunt tot 28,9 procent gemiddeld, in ons land ging er eentiende procentpunt af.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht