Staatssecretaris Snel van Financiën biedt belastingadviseurs volop de mogelijkheid om de meldingsplicht van agressieve belastingconstructies te ontlopen. Dat zegt hoogleraar Van de Streek deze week in een artikel in Weekblad Fiscaal Recht.

In het wetsvoorstel voor de invoering van de Europese richtlijn staan maatregelen tegen structuren waarbij bedrijven belasting ontwijken door gebruik te maken van de verschillen in belastingstelsels in verschillende landen, de hybride mismatches. De meldingsplicht voor belastingadviseurs en andere fiscale dienstverleners is hier onderdeel van.

Met het argument dat de Europese fiscale autoriteiten bedolven zullen raken onder de meldingen heeft Nederland tevergeefs geprobeerd om de meldingsplicht te beperken. Met het wetsvoorstel en met name de toelichting daarbij holt de staatssecretaris de overeengekomen meldingsplicht alsnog uit volgens Van de Streek.

Snel gaat op drie punten in de fout: zowel kant- en klare als op maat gemaakte constructies moeten eerder en vaker worden gemeld dan de staatssecretaris nu aangeeft. De derde uitholling is de reden vóór en de aard van de constructie. De staatssecretaris slaat volgens Van de Streek de plank mis met de toelichting dat adviseurs constructies alleen hoeven te melden als zij kunstmatig zijn. Volgens Van de Streek vallen alle constructies, ook die niet kunstmatig zijn, onder de meldingsplicht.

Het Ministerie van Financiën heeft in het FD gereageerd op het artikel en geeft aan dat de conclusies die Van de Streek trekt op basis van de toelichting op het wetsvoorstel onjuist en voorbarig zijn. De richtlijn en het wetsvoorstel richten zich op potentieel agressieve fiscale structuren. Het is dan ook niet de bedoeling dat alle constructies worden gemeld.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

4

Gerelateerde artikelen