Nederlanders hebben volgend jaar gemiddeld een half procent extra te besteden, maar niet iedereen profiteert van de kabinetsmaatregelen om de koopkracht bij te spijkeren. Alleenverdieners met kinderen en een modaal inkomen en veel gepensioneerden krijgen er volgend jaar niks extra's bij of moeten zelfs inleveren.

Dat komt vooral door het afbouwen van de zorgtoeslag. Dat treft modale inkomens. Bij gepensioneerden speelt ook het niet verhogen van de pensioenen een rol. Veel pensioenfondsen zijn krap bij kas en kunnen daardoor de pensioenen niet aanpassen aan het prijspeil.

Dat blijkt uit de koopkrachtplaatjes voor 2015 die het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd. Net als elk jaar vertonen die veel pieken en dalen.

Zo gaan de hogere inkomens (350 procent of meer van het minimumloon) er 0,75 procent op vooruit. Deze groep profiteert van een verhoging van de arbeidskorting (een fiscale aftrekpost voor werkenden). Maar ook alleenstaande ouders met minimumloon kunnen een zeer forse plus tegemoet zien: 10 procent.

Een echtpaar met kinderen op het sociale minimum krijgt er 0,75 procent bij. Alleenstaanden op sociaal minimum-niveau moeten echter een half procent inleveren. Ook gepensioneerden met alleen AOW gaan erop achteruit. Bij AOW'ers met een aanvullend pensioen van 10.000 euro loopt de achteruitgang zelfs op tot 1 procent of meer.

Binnen de inkomenscategorieën zijn overigens ook weer grote verschillen zichtbaar. Zo komt de gemiddelde koopkrachtstijging voor ouderen volgend jaar uit op nul. Maar toch gaat 57 procent van de ouderen er ietsje op vooruit.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2014

0

Gerelateerde artikelen