Dat meldt rijksoverheid.nl.
Het informatieblad "Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003" is gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.
Bron: Redactie TaxLive
Dat meldt rijksoverheid.nl.
Het informatieblad "Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003" is gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.
Bron: Redactie TaxLive
'Overheid behandelt schulden in erfenissen verschillend'
De Belastingdienst en Sociale Verzekeringsbank (SVB) laten erfgenamen betalen voor schulden die ze erven van ouders, ook als ze alleen maar schulden erven. Andere overheidsinstanties, zoals verschillende grote gemeentes, doen dit juist niet. Dat constateert de NOS na onderzoek.
Geen verbeurdverklaring bij afwikkeling nalatenschap moeder
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het weliswaar niet netjes is geweest van Y om als gemachtigde van haar moeder grote bedragen naar haar eigen bankrekening over te maken, maar dit is onvoldoende om te concluderen dat zij de vorderingen opzettelijk heeft verzwegen.
Aandachtspunten koopwoning en notarieel samenlevingscontract
Een stel wil binnenkort gaan samenwonen en heeft al een koopwoning op het oog. Trouwen is nog niet aan de orde maar ze willen wel een samenlevingscontract laten opstellen. Wat zijn belangrijke aandachtspunten?
Echtscheidingstestament, welke ingrediënten?
Komt iemand terecht in een situatie van echtscheiding en het verzoek daartoe is ingediend, dan blijft de toekomstige ex-partner erfgenaam. Er kunnen een aantal bepalingen worden opgenomen in een 'echtscheidingstestament'. Deze kunnen echter complex zijn en de uitwerking daarvan kan moeilijk te doorzien zijn. Een casus.
Bureau Erfrecht gaat alle erfrechtzaken in Midden-Nederland afhandelen
Vanaf 1 oktober 2023 handelt het Bureau Erfrecht in Utrecht alle erfrechtzaken in Midden-Nederland af. Het gaat om zowel de administratie als de inhoudelijke behandeling.
Grootste intergenerationele vermogensoverdracht in aantocht: werk aan de winkel voor fiscalisten
Er komt veel vermogen vrij dat aangewend wordt en gaat worden voor maatschappelijke en goede doelen. De komende jaren vindt zelfs de grootste intergenerationele vermogensoverdracht in de geschiedenis van Nederland plaats, stelt hoogleraar filantropie Theo Schuyt vast. Werk voor notariaat, fiscalisten en estateplanners, zo voorspelt Schuyt in het Kwartaalblad Estate Planning.
Groeiende vraag naar levenstestamenten bij notaris
Wie regelt mijn zaken als ik dat zelf niet meer kan, door bijvoorbeeld dementie? Nu ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen, maken meer mensen zich daar zorgen over. Het leidt tot een groeiende vraag bij notariskantoren naar levenstestamenten. In het eerste halfjaar van 2023 werden er 109.000 levenstestamenten geregistreerd en dat is bijna net zoveel als in heel 2018, meldt het AD.
Civiel geschil over omvang legaat hoort niet bij belastingrechter
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat een legataris geen erfgenaam is. Het bezwaar tegen de aanslag IB/PVV van erflater is daarom niet-ontvankelijk. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Geen vergoedingsrecht voor erfenis met uitsluitingsclausule
De Hoge Raad oordeelt dat er een rechtsgrond bestond voor de vrouw om het geld uit de erfenis voor de voldoening van gemeenschapsschulden van de huishouding aan te wenden. Voor de ontbonden maatschap is finale kwijting afgesproken, zodat de vrouw in zoverre ook geen recht op een vergoeding heeft.