Estland blokkeert de invoering van het richtlijnvoorstel ‘Btw in het digitale tijdperk’ (VAT in the Digital Age; ViDA). Dat blijkt uit de laatste Ecofin-vergadering van Europese ministers van financiën in Luxemburg. Deze belastinghervorming legt nieuwe verplichtingen op aan digitale platforms, waaronder short stay-structuren en taxidiensten zoals het Estse Bolt Technology en Airbnb.
Het richtlijnvoorstel ziet op (1) digitale rapportageverplichtingen en e-facturatie, (2) platformfictie voor kortlopende accommodatieverhuur- en personenvervoerdiensten aangeboden via platforms, en (3) de enkele btw-registratie. Omdat de 27 EU-landen een veto hebben op alle wetgeving over belastingheffing, kan het kleine Baltische land in zijn eentje de plannen van de Europese Commissie tegenhouden.
“Wij zijn er op tegen om elke dienstverlener alleen maar te belasten omdat zij hun diensten via digitale platforms aanbieden”, zei de Estse minister van Financiën Mart Vorklaev tegen Bloomberg voorafgaand aan de discussie van de EU-ministers van Financiën. Grotere aanbieders, die zonder tussenkomst van de platformbedrijven wel hun weg naar klanten weten te vinden, worden niet meegenomen in het voorstel en dat leidt tot ongelijke situaties, zo vindt de bewindspersoon uit de Baltische staat.
Vorklaev voegde eraan toe dat de richtlijn een extra administratieve last vormt voor kleine en middelgrote ondernemingen. Estland heeft in plaats daarvan een vrijwillige opt-in-aanpak voorgesteld, zodat elk land de richtlijn kan invoeren naar de eigen nationale situatie. Het roulerende Belgische EU-voorzitterschap en de Europese Commissie wijzen dit echter af.
Italië en Spanje behoren tot de landen die aandringen op de overeenkomst, gezien hun interesse in de btw-heffing van Airbnb, Booking.com en andere bedrijven voor short stay-structuren, aldus EU-diplomaten. Ondertussen lobbyt het taxibedrijf Bolt bij de regering van Estland om zich tegen een dergelijke maatregel te verzetten.
Meer informatie over ViDA is te vinden op de website van de Europese Commissie.
Bron: FD/Bloomberg/LT
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting