Techbedrijf Uber ontwijkt in Nederland nog steeds belasting, ondanks de invoering van nieuwe Nederlandse wetgeving in 2019 die juist bedoeld is om belastingontwijking door multinationals te voorkomen. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek door journalistiek platform Follow the Money.
Volgens het platform blijkt dat de aanbieder van taxiritten en maaltijdbezorging na 2019 is overgegaan op een nieuwe fiscale structuur waarbij nog altijd via Nederland belasting wordt ontweken. Daarvoor is in Amsterdam een nieuwe holding opgericht.
In 2019 stroomde er zo'n 5,8 miljard dollar bij deze holding binnen, zegt Stefan Vermeulen van Follow the Money in het NOS Radio 1 Journaal. "Op die holding in Amsterdam passen ze dan fiscale trucs toe waardoor ze in Nederland zo min mogelijk winstbelasting hoeven te betalen."
Uber staat al langer bekend als een bedrijf dat gebruikmaakt van constructies om geen of minder belasting te betalen. Zo regelde het volgens persbureau Bloomberg in 2019 met de Nederlandse fiscus een belastingvoordeel van omgerekend 5,5 miljard euro door intellectuele eigendomsrechten naar een dochteronderneming in Nederland te verhuizen. In datzelfde jaar maakte de Britse fiscus een einde aan een Nederlandse btw-constructie van Uber.
Een van de belastingontwijkende constructies is een lening van 16 miljard dollar die Uber zichzelf heeft gegeven uit een ander bedrijf van Uber in Singapore. Het is niet verboden voor bedrijven om zichzelf geld te lenen, maar zulke constructies moeten wel volgens bepaalde regels zijn opgesteld. Zo moeten er voor een lening tussen twee bedrijven die tot dezelfde multinational behoren vergelijkbare voorwaarden gelden als voor een lening die met een een bank wordt afgesloten. Met andere woorden, de lening moet zakelijk zijn. Het is volgens Follow the Money de vraag of dat in dit geval zo is, zo schrijft de nieuwssite.
Bron: NOS/FTM
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht