De belastingdienst in het Verenigd Koninkrijk, Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC), wil Uber officieel als transportleverancier laten registreren waardoor het taxibedrijf btw moet gaan afdragen aan de Britse staat.

Bovendien zou HRMC het taxibedrijf een boete kunnen opleggen voor de belastingen die ze jarenlang ontdoken hebben. Dat bedrag kan tot enkele honderden miljoenen ponden oplopen. De btw zou 20% gaan bedragen over de tarieven die klanten betalen aan de chauffeurs of over het servicetarief dat aan de chauffeurs in rekening wordt gebracht.

Uber heeft de btw altijd kunnen ontlopen door een speciale constructie. Op papier staat dat het Amerikaanse bedrijf een dochtermaatschappij heeft in Nederland, Uber BV. Vanuit Nederland exporteert het dan zijn 'digitale diensten' naar chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk.

Als het aan de Britse belastingdienst ligt, is het nu gedaan met deze btw-constructie en wordt Uber een btw-plichtig transportbedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Uber heeft Reuters meegedeeld dat het de positie van HMRC als onwettig beschouwd en stappen zal ondernemen indien nodig.

Bron: Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht

3

Gerelateerde artikelen