De voorgestelde afbakening van digitale publicaties die voor het verlaagde btw-tarief in aanmerking komen is te strikt. Dit schrijft de NOB in een reactie op het concept wetsvoorstel btw-tarief voor elektronische uitgaven. De Orde stelt voor de voorgestelde afbakening te verruimen, waardoor de kans op onduidelijkheid in de uitvoeringssfeer kleiner wordt.

Voor de afbakening worden twee afbakeningsvoorwaarden geïntroduceerd. Eerst dient te worden nagegaan of een elektronische publicatie in verschijningsvorm kan worden vergeleken met een traditionele fysieke publicatie. Als dit het geval is, moet worden vastgesteld of de uitgave in gebruiksmogelijkheden vergelijkbaar is met een traditionele fysieke publicatie. De Orde geeft een alternatief voor deze afbakening. Het alternatief zou er dan in bestaan dat het doel van de online publicatie vergelijkbaar moet zijn met dat van de meer traditionele publicaties die onder het verlaagde tarief vallen en dat het gebruik van de publicatie door de consument vergelijkbaar is.

De Orde is van mening dat een ruimere afbakening meer in lijn is met het doel van het onderhavige wetsvoorstel: het opheffen van de ongelijke behandeling van vergelijkbare prestaties voor de btw. Nederland heeft lang gepleit voor aanpassing van de btw-richtlijn. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen en de richtlijn is aangepast. Waarom neemt Nederland dan niet de ruimte die door de richtlijn wordt geboden?

Vorige week heeft de Mediafederatie ook aangegeven de btw-verlaging voor digitale publicaties te beperkt te vinden.

 

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

2

Gerelateerde artikelen