De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs heeft gereageerd op de internetconsultatie van het Richtlijnvoorstel grensoverschrijdende omzetting, fusie en splitsing. De Orde heeft fundamentele bezwaren tegen de in de conceptrichtlijn opgenomen fiscale bepalingen in artikel 86 quater en artikel 160 quinquies.

Ten eerste wijkt de in de conceptrichtlijn gehanteerde terminologie sterk af van de terminologie van het Hof van Justitie van de Europese Unie, de anti-belastingontwijkingsrichtlijn ATAD en de fiscale fusierichtlijn. Dit leidt tot onduidelijkheid en rechtsonzekerheid. Bovendien is de Orde van mening dat er al voldoende fiscaalrechtelijke mogelijkheden zijn om belastingontwijking via grensoverschrijdende omzettingen en splitsingen te bestrijden, in het bijzonder de antimisbruikbepaling in de fiscale fusierichtlijn, de algemene anti-misbruikmaatregel in de ATAD en de uitgebreide informatie-uitwisselingsverplichtingen in de administratieve Bijstandsrichtlijn.

Vanwege de fiscale implicaties van de tekst van de Conceptrichtlijn zoals deze nu luidt, zou deze volgens de Orde alleen met eenparigheid van stemmen en dus niet, zoals de bedoeling lijkt, onder de gewone wetgevingsprocedure kunnen worden aangenomen. Bovendien is de Orde van mening dat het in de Nederlandse constellatie onwenselijk zou zijn dat een niet-fiscale professional een fiscaal oordeel moet vellen waartoe hij niet is geëquipeerd, laat staan dat dit oordeel binnen één tot drie maanden moet worden gegeven. Dit kan mogelijk ook negatieve consequenties hebben voor de mogelijkheden van de Belastingdienst om belastingontwijking te bestrijden en zal tot rechtsonzekerheid aanleiding kunnen geven. De Orde is daarom van mening dat de passage “onterechte belastingvoordelen te verkrijgen of” uit de artikelen 86 quater en 160 quinquies moeten worden geschrapt. De hiervoor gesignaleerde nadelen worden daardoor voorkomen en de conceptrichtlijn kan dan onder de gewone wetgevingsprocedure worden aangenomen.

Lees de hele reactie.

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen