De belastingwetgeving kent op verschillende plaatsen faciliteiten die tot doel hebben bedrijfsopvolgingen te faciliteren, zoals de bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling aanmerkelijk belang. In de Invorderingswet 1990 zijn voor bedrijfsopvolging de betalingsfaciliteiten opgenomen. Specialist Geert de Jong heeft er een nieuw thema over geschreven.
De betalingsfaciliteiten in de invorderingswet hebben als doel de directe verschuldigdheid van belasting te vermijden en renteloos uitstel mogelijk te maken gedurende een periode van (maximaal) tien jaar. De auteur behandelt in zijn thema de faciliteiten van art. 25 lid 9 en 11 Invorderingswet 1990. Deze regelen uitstel van betaling bij vervreemding van directe respectievelijk indirecte overdracht van aanmerkelijkbelangaandelen.
Bij een directe vervreemding van een aanmerkelijk belang geldt de betalingsfaciliteit bij (geheel) schuldig blijven van de koopprijs. Bij een indirecte vervreemding geldt de betalingsfaciliteit als de door de houdster‑BV bedongen koopprijs voor de aandelen in de werk‑BV lager is (of ‘om niet’) dan de marktconforme prijs. De Jong gaat in zijn thema in op onder meer het vervreemdingsbegrip, de voorwaarden van de betalingsfaciliteiten en de beëindiging van het betalingsuitstel.
Het thema van Geert de Jong onder de titel 'Betalingsfaciliteit bij vervreemding box 2‑aandelen' is te raadplegen op InView.
----------------------
InView van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.
Bron: Redactie TaxLive