De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zegt dat het meer tijd nodig heeft om de regels rond pijler 1 goed te krijgen. De organisatie van rijke landen loopt tegen technische en juridische problemen aan waardoor de nieuwe regels op zijn vroegst pas in 2024 kunnen ingaan.
Pijler 1 regelt een andere verdeling van winsten en heffingsrechten tussen landen voor de grootste en meest winstgevende multinationals, zoals digitale bedrijven. "Dit zijn complexe en zeer technische onderhandelingen over enkele nieuwe concepten die de internationale belastingregels fundamenteel hervormen", zegt Mathias Cormann, secretaris-generaal van de OESO. "We zullen zoveel tijd nemen als nodig is om de regels goed te krijgen."
Het 'Inclusive Framework' van de OESO streeft ernaar om het multilaterale verdrag met een set aan nieuwe regels om bestaande belastingverdragen te wijzigen medio 2023 af te ronden waarna het in 2024 in werking kan treden. Momenteel ligt er een nieuw voortgangsrapport ter consultatie tot half augustus. Dit rapport wordt gepresenteerd aan de G20-ministers van Financiën, die later deze week in Indonesië bijeenkomen.
Onzekerheid in de VS
Naast de vertraging is er ook onzekerheid ontstaan over steun voor het OESO-voorstel in de Verenigde Staten. De Democraten in het Amerikaanse Congres zijn verdeeld en de Republikeinen zijn tegen. Leden van het Congres willen een duidelijkere indicatie van hoe de herverdeling van winsten en heffingsrechten de Amerikaanse belastinginkomsten zal beïnvloeden. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft tot nu toe gezegd dat de deal een verwaarloosbare netto-impact zal hebben.
Als de nieuwe regels niet tijdig worden geïmplementeerd dreigt het transatlantische handelsconflict over een digitale heffing, dat tijdens het presidentschap van Trump is ontstaan, op te laaien. VS en en de EU waren overeengekomen om hun over-en-weermaatregelen op te schorten zolang het wereldwijde akkoord van de OESO er nog niet is.
Naast de eerste pijler is er ook onzekerheid over de tweede pijler, die een wereldwijd minimumbelastingtarief voor de vennootschapsbelasting introduceert. De Europese Unie is er niet in geslaagd de vereiste unanieme steun van de lidstaten te krijgen nadat Hongarije zijn steun had ingetrokken.
Bron: Bloomberg/OESO
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht