Pieter Omtzigt is "zeer onaangenaam verrast" door het bericht dat de afhandeling van de toeslagenaffaire mogelijk miljarden euro's meer kost. Die verwachte financiële tegenvaller maakt de formatiegesprekken "niet gemakkelijker", zegt de NSC-leider.

In het slechtste scenario kost een nieuwe methode om gedupeerde ouders te compenseren 5 miljard euro extra, werd maandag bevestigd aan het ANP na berichtgeving van de NOS. Dat bedrag wordt genoemd in conceptstukken van de evaluatie van de alternatieve schaderoute die wordt uitgevoerd door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH). Ouders met aanvullende schade moeten hierdoor sneller compensatie krijgen.

"Zoals u weet ben ik een van de weinige Kamerleden die tegen de hersteloperatie heeft gestemd, omdat die onbeheersbaar zou worden", zegt Omtzigt. Mensen met weinig schade worden daardoor goed geholpen, vindt hij, terwijl zware gedupeerden "achteraan de rij" moeten aansluiten.

Het proces van compensatie is nu "heel onbeheersbaar geworden" zegt Omtzigt, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het onthullen en onder de aandacht brengen van de toeslagenaffaire. Hij vindt dat het demissionaire kabinet opheldering moet geven.

De informatie over de financiële tegenvaller komt naar buiten op een pikant moment, aangezien de onderhandelende partijen uiterlijk woensdag hun akkoord op hoofdlijnen willen afsluiten.

"Wen er maar aan als regering", relativeert Omtzigt, vooruitlopend op een mogelijke coalitie. "Als je er niet tegen kunt dat er dingen gebeuren, dan moet je niet in de politiek gaan." In de laatste week van de informatieronde onder Ronald Plasterk liep Omtzigt nog boos weg van de onderhandelingstafel omdat hij niet te spreken was over mogelijke financiële tegenvallers die ministeries op een rij hadden gezet.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

699

Gerelateerde artikelen