De omzet van accountants- en adviesorganisatie KPMG Nederland (audit, tax & advisory) daalde in het afgelopen boekjaar (afgesloten op 30 september 2013) van 632 miljoen euro in 2012 naar 606 miljoen euro in 2013. De omzet van de taxpraktijk bleef ongewijzigd op 150 miljoen euro.
De omzet in de audit-praktijk daalde van 263 miljoen euro naar 255 miljoen euro en de advisory-praktijk zag zijn omzet afnemen van 220 miljoen euro naar 201 miljoen euro. De gemiddelde omzet per persoon bleef gelijk op 164.000 euro. De gemiddelde bezetting in fte's bij audit & advisory daalde met 4,5% van 3.277 vorig jaar naar 3.131 dit jaar. De winst voor belastingen daalde van 80,1 miljoen tot 65,8 miljoen.
"De markt is en blijft zeer uitdagend", zegt Jurgen van Breukelen, bestuursvoorzitter van KPMG. Van Breukelen: "Dat maakt het verder bouwen aan de relevantie en de toegevoegde waarde van onze dienstverlening zeer noodzakelijk. Zo kijken we naar de scoping, materialiteit en risico's in de accountantsverklaring, waarbij we meer kleur willen bekennen. In het kader van innovatie worden nieuwe proposities ontwikkeld die inspelen op de behoeften van onze klanten. Zij hebben het ook zwaar en verwachten steeds meer waar voor hun geld en willen in onzekere tijden blind kunnen vertrouwen op het oordeel van de accountants en adviseurs van KPMG."
Van Breukelen houdt er rekening mee dat de controlepraktijk ook volgend jaar nog geen groei zal vertonen. Van Breukelen: "Ook het komend jaar zullen de gevolgen van de economische neergang nog merkbaar zijn en zal ook de impact van de verplichte rotatie van accountants bij grote, beursgenoteerde bedrijven voelbaar zijn. Aan de andere kant biedt ons dit nieuwe kansen voor de adviespraktijk en gaan wij er dan ook vanuit dat we hier weer voorzichtig groei zullen realiseren."
Om de winstgevendheid terug te brengen naar het oude niveau kijkt KPMG volgens Van Breukelen voortdurend naar het kostenniveau. Van Breukelen: "Het beheersen van de centrale kosten draagt natuurlijk bij aan de winstgevendheid. Een derde van de kosten zit in de centrale huisvesting. Het verlagen van deze kosten vormt tussen nu en 2016 een belangrijke doelstelling. We bekijken dan ook permanent welke bewegingsruimte er zit in de huidige contracten en sluiten niet uit dat we vrijgekomen ruimte in onze panden zullen onderverhuren. Dat hebben we in ons vorige hoofdkantoor ook gedaan, toen het in de jaren '90 economisch zwaar weer was."
De omzet van het mondiale netwerk van KPMG International steeg met 3,7%% naar $ 23,4 miljard, waarbij én de controlepraktijk, de adviespraktijk én de belastingadviespraktijk groei realiseerden. Vooral de praktijken in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika vertoonde met 6,7% een sterke groei, groei die met name gerealiseerd werd door de advisory-praktijk in deze landen.
De KPMG-firma's in de EMA-regio (Europa, het Midden Oosten en Afrika) boekten een gezamenlijke omzetgroei van 2,6%, waarbij Duitsland, Ierland en Zwitserland de sterkste groei realiseerden. De omzet van de firma's die actief zijn in Azië en de landen in de Stille Zuidzee steeg met iets meer dan 1%. Van Breukelen: "Een teken dat een aantal van de grootste economieën in de wereld nog altijd last heeft van de huidige economische situatie."
0