Het pensioen van de ondernemer verslechtert aanzienlijk als hij dat niet meer binnen de eigen onderneming kan opbouwen. Dat stelt de Werkgroep Ondernemerspensioen in reactie op een brief van de Staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer. De werkgroep heeft een rapport gepubliceerd waarin zij aanbevelingen doet voor een oplossing.
De ondernemer, in het bijzonder de directeur-grootaandeelhouder, kan zijn pensioen opbouwen binnen zijn eigen onderneming. Daarvoor gelden strikte wettelijke rekenregels, maar die pakken nu nadelig uit. De waarde van het pensioen die de ondernemer moet hanteren op zijn (fiscale) balans is veel lager dan de werkelijke commerciële waarde. Dit leidt tot minder mogelijkheden voor de ondernemer om bijvoorbeeld dividend uit te keren. Ook bij echtscheiding leidt het pensioen in de eigen onderneming tot problemen.
 
In een brief van 6 december 2013 lijkt de Staatssecretaris aan te sturen op afschaffing van het ondernemerspensioen binnen de eigen onderneming. Dit wordt echter nauwelijks goed onderbouwd en kan zelfs leiden tot een aanmerkelijke verslechtering van het pensioen voor de ondernemer, stelt de Werkgroep Ondernemerspensioen. De kans bestaat dat veel ondernemers geen oudedagsvoorziening meer zullen gaan regelen, met alle gevolgen van dien. In de Werkgroep zijn onderzoekers van Tilburg University en Maastricht University vertegenwoordigd en medewerkers uit de verzekerings- en belastingadviespraktijk. De Werkgroep publiceerde vorige week een interim-rapport over de toekomst van het ondernemerspensioen. De Tweede Kamer wacht nog op antwoord van de Staatssecretaris van Financiën op kamervragen over dit onderwerp. 
 
Volgens de Werkgroep kan het verschil tussen de fiscale en commerciële waarde van het ondernemerspensioen voor een groot deel worden weggenomen, op de manier die de Raad voor de Jaarverslaggeving begin dit jaar heeft geadviseerd. De Belastingdienst zou zich op dat punt flexibeler kunnen opstellen. De ruimte voor dividenduitkeringen en loonbelastingclaims wordt daardoor aanmerkelijk verbeterd. Uit onderzoek blijkt dat volgens de huidige rekenregels inzake de commerciële waarde nu bij 90% van de DGA's de uitbetaling van het pensioen in gevaar is.
 
In tegenstelling tot de staatssecretaris vindt de Werkgroep een premieregeling in eigen beheer een begaanbaar pad. Hierbij moet serieus gekeken worden naar een bestemmingsgebonden, afgezonderde reserve in eigen beheer. De door de Staatssecretaris aanbevolen fiscale pensioenreserve is geen serieus alternatief. Dergelijke voorzieningen werken in de praktijk niet goed. Het alternatief om het pensioen onder te brengen bij een verzekeraar is ook lastig, aangezien pensioenverzekeraars op dit moment nauwelijks aantrekkelijke alternatieven bieden. 
 
Fundamentele wijzigingen doorvoeren voor het ondernemerspensioen is met de huidige kennis en onderbouwing prematuur en niet noodzakelijk, vindt de Werkgroep. Zij stelt voor dit onder te brengen in de brede maatschappelijke discussie over het pensioenstelsel, zoals aangekondigd door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Werkgroep verwacht binnen enkele maanden te komen met verdere uitwerking van haar advies.
 
 
Het interim-rapport Het ondernemerspensioen. Een reactie op brief van de Staatssecretaris van Financiën 6 december 2013 van de Werkgroep Ondernemerspensioen.
Mr. dr. Gerard Staats van Tilburg University is voorzitter van de Werkgroep. 
 

Bron: Tilburg University

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen