Staatssecretaris Van Rij van Financiën gaat de optie verkennen tot het plaatsen van een tabel of eenvoudige rekentool op de website van de Belastingdienst voor het berekenen van de hoogte van de heffingskortingen. Dat staat in antwoorden op Kamervragen van een lid van de 50Plus-fractie naar aanleiding van het rapport Aanpak fiscale regelingen.

Tegelijkertijd wijst de bewindsman op de rekentool ‘WerkUrenBerekenaar’ van het Nibud, waarmee een beeld wordt gegeven van hoeveel een belastingplichtige overhoudt bij meer of minder werken. Hierbij worden niet alleen de gevolgen voor de hoogte van de verschuldigde belasting meegenomen maar ook de premies en toeslagen, zodat een volledig beeld van de financiële gevolgen ontstaat.

Uit de evaluatie van de heffingskortingen en tariefstructuur in de inkomstenbelasting blijkt dat belastingplichtigen bij het inschatten van de eigen marginale druk vaak geen rekening lijken te houden met op- en afbouwtrajecten van heffingskortingen. De omvang van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting kan voor belastingplichtigen oplopen tot honderden euro’s per maand netto; voor sommige belastingplichtigen een significant deel van het besteedbaar inkomen. Dat deze kortingen variëren met de hoogte van het (arbeids)inkomen maakt het voor belastingplichtigen lastiger om de persoonlijke financiële gevolgen in te schatten.

Bron: Rijksoverheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

626

Gerelateerde artikelen