Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht
Franse premier denkt dat extra belastingheffing 300 grote bedrijven raakt
Ongeveer driehonderd bedrijven in Frankrijk krijgen te maken met extra belastingen die het land moeten helpen de begroting op orde te krijgen. Dat zei premier Michel Barnier tegen televisiezender France 2. Het gaat om een extra heffing op grote bedrijven met een jaaromzet van 1 miljard euro of meer.
Nota van wijziging Wet aanpassing Wet minimumbelasting 2024
Staatssecretaris Idsinga van Financiën deelt de nota van wijziging bij de Wet aanpassing Wet minimumbelasting 2024 met de Tweede Kamer. Met de nota van wijziging worden enkele redactionele wijzigingen aangebracht en een aantal onderwerpen wettelijk verankerd.
Belastingontwijking superrijken: moet Nederland heffingsrechten uitbreiden na emigratie?
In een artikel over de positie van de mobiele zeer vermogende particulier, de 'high net worth individual’, richt fiscalist en hoogleraar Stan Stevens zijn pijlen op de fiscale behandeling van (de inkomsten uit) vermogen waardoor een emigratie niet meer resulteert in een belastingvoordeel. Kan Nederland belastingontwijking door deze groep bijvoorbeeld bemoeilijken door haar heffingsrechten uit te breiden bij emigratie?
Luchtvaart gruwt van berichten over vliegbelasting Frankrijk
Belangenorganisaties voor luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben met afgrijzen gereageerd op mediaberichten over extra ticketbelastingen in Frankrijk. De Franse regering zou met zo'n luchtvaarttaks 1 miljard euro willen ophalen, als onderdeel van de belastingplannen van premier Michel Barnier om de begroting op orde te krijgen.
Een vaste inrichting is geen verdragsinwoner
Een vaste inrichting (VI) is geen inwoner in de zin van belastingverdragen. Menig afgestudeerd fiscalist zal dit tijdens zijn of haar fiscale studie voorbij hebben horen komen.
Frans belastingplan pakt grote bedrijven aan
De nieuwe premier van Frankrijk, Michel Barnier, overweegt een tijdelijke verhoging van de vennootschapsbelasting voor de grootste bedrijven van het land en een belasting in te voeren op de inkoop van eigen aandelen als onderdeel van de pogingen om een groot gat in de overheidsfinanciën te dichten, zo meldt de krant Le Monde schrijft Reuters.
Kennisgroepstandpunt over toepassing € 25.000-grens in pensioenartikel Verdrag NL-België in migratiejaar
De € 25.000-grens zoals opgenomen in het pensioenartikel van het Verdrag NL-België moet in een migratiejaar worden getoetst op basis van het bedrag aan pensioen genoten in de buitenlandse periode binnen het kalenderjaar. Dat staat in een standpunt van de Kennisgroep IBR IB niet-winst/LB/PH.
Belastingdienst kiest voor herziene aanpak berichtenverkeer na adviezen Adviescollege ICT-toetsing
Staatssecretaris van Financiën Idsinga verwacht, met de opvolging van de adviezen van het Adviescollege ICT-toetsing, dat de Belastingdienst met een nieuw berichtensysteem een voorziening realiseert die wendbaarder en toekomstbestendiger is.
Britse private equity-sector dreigt belastingvoordeel te verliezen
Zo'n 3000 partners die in private equity, venture capital en sommige vastgoedfondsen werken moeten, als het aan de Britse minister van financiën Rachel Reeves ligt, een normaal belastingtarief gaan betalen over hun prestatievergoeding. Deze vergoeding wordt nu nog belast als vermogen in plaats van als inkomen. Daardoor geldt er een tarief van 28 procent, in plaats van 45 procent plus sociale premies. Dat meldt het FD.
Voorzitter Ferrari en baas Juventus verdacht van belastingfraude
Een Italiaanse rechter heeft beslag laten leggen op geld en bezittingen ter waarde van bijna 75 miljoen euro van vijf personen, onder wie Stellantis- en Ferrari-voorzitter John Elkann en de president van voetbalclub Juventus Gianluca Ferrero. Dit gebeurde in het kader van een onderzoek naar vermeende belastingfraude.