Minister Koolmees (SZW) is bekend met het FD-artikel 'Werkgevers overstelpt met loonsancties UWV over uitvoering ziektewet'. Wegens het ontbreken van cijfers kan hij niet zeggen of het aantal opgelegde sancties aan private uitvoerders fors is opgelopen. Van gewijzigd beleid is echter geen sprake. Dat benadrukt de minister in twee Kamerbrieven over het FD-artikel.
Het beleid is dus onveranderd. Wel heeft het UWV volgens Koolmees de afgelopen jaren diverse stappen gezet om inzichtelijker te maken hoe UWV de toetsing op de re-integratie inspanningen verricht. UWV volgt hierin de bepalingen die voortvloeien uit artikel 63a van de Ziektewet.
Andere voorwaarden
Werkgevers hebben de keuze om eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden of de betaling van het ziekengeld en de re-integratieverplichtingen over te laten aan UWV. Voor eigenrisicodragers gelden andere voorwaarden voor re-integratie van voormalig werknemers dan bij de uitvoering van de Ziektewet door het UWV.
Koolmees licht in de Kamerbrieven de verschillen toe. Zo moet de eigenrisicodrager ook na het einde van het dienstverband blijven onderzoeken of er mogelijkheden zijn dat de zieke ex-werknemer weer in het oorspronkelijke bedrijf het werk hervat. Dit is in de zogenoemde werkwijzer poortwachter verduidelijkt. UWV hoeft re-integratie in het eerste spoor niet te onderzoeken. Het UWV heeft deze mogelijkheid ook niet. Minister Koolmees geeft aan dat UWV hier niet de rol van werkgever heeft en ook niet de mogelijkheden heeft die de werkgever wel in huis heeft.
Bron: Avanzer Nieuws
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Sociale zekerheid ziektekosten