Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft de Tweede Kamer antwoorden gestuurd op vragen die zijn gesteld in het kader van de evaluaties eigenwoningregeling en de kabinetsreactie daarop. Een aantal zaken valt op.
In de brief van 13 december 2019 reageert het kabinet op twee evaluatierapporten over de eigenwoningregeling. In de antwoorden op vragen in het schriftelijk overleg evaluaties eigenwoningregeling van 8 juni 2020 zijn de volgende kanttekeningen te zetten:
- Vraag 2. De huidige eigenwoningregeling voldoet zeer waarschijnlijk niet aan de doelmatigheidstoets van art. 3.1 Comptabiliteitswet. Dat hoeft ook niet voor bestaande wetgeving, maar bij herziening van de eigenwoningregeling moet dit wel.
- Vraag 4. Bij defiscalisering van de eigen woning en eigenwoningschuld ligt het voor de hand de KEW/SEW/BEW ook te defiscaliseren. Bij het alleen defiscaliseren van de eigen woning is het de vraag op of het product de eigen woning of de eigenwoningschuld moet volgen. In beide varianten kan, aldus de staatssecretaris, de bestaande vrijstelling voor de KEW/SEW/BEW die in overgangsrecht is opgenomen vervallen, waarbij eerbiediging in de vorm van een vrijstelling in box 1 van het rentebestanddeel in het tot het moment van defiscaliseren reeds opgebouwde vermogen voor de hand ligt. Dit zou betekenen dat toekomstige rendementen wél belast zijn. Dat lijkt ons – gezien de verwachtingen die belastingplichtigen bij het afsluiten van het product hadden – niet billijk.
- Vraag 16. De benoemde varianten voor een nieuwe eigenwoningregeling kennen een lange periode van overgangsrecht. De huidige lage rentestand en waardestijging van woningen kunnen een reden zijn om te kiezen voor een kortere overgangsperiode.
- Aan het eind van het document is een mooi overzicht opgenomen van de ontwikkelingen over de jaren van de verschillende fiscale deelregelingen met betrekking tot de eigen woning.
Belang voor de praktijk
In de kabinetsreactie op de evaluatie van de eigenwoningregeling is aangeven dat eventueel te zetten stappen om tot een minder complexe behandeling van de eigen woning te komen, aan een volgend kabinet zijn. Lees meer over de hervorming van de eigenwoningregeling in het artikel Hervorming eigenwoningregeling vereist een doorpak-mentaliteit.
Vraag 19 gaat over de mogelijkheden om het loket voor aspirant-woningkopers bij de Rijksoverheid bekender te maken. Bij de aankoop van een woning komt veel kijken. Het gaat om het zoeken naar een geschikte woning, het afsluiten van een passende hypotheek en het ondertekenen van het koopcontract. Om woningkopers goed op weg te helpen, is een persoonlijk overzicht ontwikkeld: ‘Woning kopen: wat moet ik regelen?’.
Daarnaast organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met stakeholders in de week van 27 september tot en met 3 oktober de 'Week van de Starter'. Het doel van deze week is om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren door te zorgen voor een compleet en onafhankelijk overzicht van informatie.
Lees ook het thema Eigenwoningregeling.
Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting