
Gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagenaffaire stappen naar de rechter, nu het Openbaar Ministerie heeft besloten geen strafrechtelijk onderzoek naar de Belastingdienst in te stellen. Door middel van een artikel 12-procedure willen ze dat het OM alsnog overgaat tot vervolging. Dat meldt de Volkskrant.
De zes ouders zijn volgens hun advocaat Vasco Groeneveld "zeer teleurgesteld" in het besluit dat het OM donderdag kenbaar maakte. "We zijn het op wezenlijke punten niet met de motivering eens. Het OM zegt dat er geen sprake is van strafbare feiten, maar de Belastingdienst hanteerde een ‘80-20-benadering’. Men nam dus voor lief dat bij de fraudejacht 20 procent van de aangepakte mensen onschuldig kon zijn."
Volgens Groeneveld is er daardoor wel degelijk sprake geweest van opzet, zo zegt hij in de krant.
Update 15.00 uur: Meerdere ouders nemen juridische stappen
Diverse advocaten zijn namens gedupeerde ouders een zogeheten artikel 12-procedure begonnen. Advocaat Eva González Pérez, die 42 gedupeerde ouders bijstaat, is nog in overleg wat zij gaat doen.
Ook het kantoor van advocaat Sébas Diekstra start een procedure namens een ouder. "Er zijn voldoende feiten en omstandigheden in deze bizarre zaak die een strafrechtelijk onderzoek rechtvaardigen. Daarom willen wij dat ook op deze wijze afdwingen. Na het intense leed dat cliënte en haar kinderen is aangedaan zou een dergelijk onderzoek naar de verantwoordelijken wel het minimale zijn dat zij mag verwachten in onze rechtsstaat."
Volgens Diekstra heeft het OM niet voldoende onderzoek gedaan naar mogelijke strafvervolging. "Het onderzoek lijkt bij de voordeur al gestopt." González Pérez zegt ook zich te hebben "verbaasd" over de strategie van het OM. "De toeslagenaffaire gaat over het onrechtmatig stopzetten, niet over de hardheid van de regels. En daar lijkt de focus van het OM op te liggen."
Bron: Volkskrant
Informatiesoort: Nieuws