De wereldwijde dividenduitkeringen aan aandeelhouders in 31 landen zijn tussen 2020 en 2023 na inflatiecorrectie met 45 procent toegenomen terwijl de lonen van werknemers met slechts 3 procent zijn gestegen. Dit is 14 keer sneller dan de lonen van werknemers in deze landen, die samen goed zijn voor 81 procent van het mondiale bbp. Dit blijkt uit een analyse van Oxfam Novib.

In Nederland zijn de dividenduitkeringen met 85 procent toegenomen terwijl de looninkomsten na inflatiecorrectie met 9 procent zijn gedaald. “Bedrijfswinsten en uitbetalingen aan aandeelhouders gaan door het dak, terwijl de stijging van lonen sterk achterblijft of zelfs stagneert. Miljoenen werknemers werken keihard maar verdienen te weinig om in genoeg voedsel, medicijnen of andere basisbehoeften te kunnen voorzien. Werknemers zien dus zelf weinig terug van de winst die de bedrijven mede dankzij hun inzet kunnen boeken.” zegt Bram Joanknecht, economisch expert bij Oxfam Novib

De mondiale uitkering van bedrijfsdividend ligt op koers om het record van vorig jaar van 1,66 biljoen dollar te verbreken blijkt uit de Janus Henderson Global Dividend Index, die is gebaseerd op de 1.200 grootste bedrijven ter wereld en die 90 procent van de wereldwijd uitgekeerde dividend beslaat.

Gegevens over zowel dividend als lonen voor de periode 2020-2023 zijn beschikbaar voor 31 landen. Uit Oxfam’s analyse blijkt dat de mondiale dividenduitkeringen in deze landen na inflatiecorrectie stegen met 45 procent (195 miljard dollar) tussen 2020 en 2023, terwijl de lonen met slechts 3 procent stegen.

Bron: Oxfam Novib

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

186

Gerelateerde artikelen