Christelijke partijen dreigen tegen het Belastingplan van de aanstaande coalitie te stemmen om de voorgenomen beperking van de giftenaftrek. Dat werd dinsdag duidelijk tijdens het debat over de Voorjaarsnota, waarin ook veel over de financiële plannen van het aanstaande kabinet-Schoof werd gesproken. Steun van de christelijke partijen zou weleens nodig kunnen zijn voor genoeg steun in de Eerste Kamer.

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis noemt het "extreem uitkleden" van het belastingvoordeel bij giften aan goede doelen, kerken en andere instanties een "klap in het gezicht". Als de maatregel inderdaad in de wet met daarin alle belastingwetten terechtkomt, "dan is de ChristenUnie-fractie genoodzaakt om tegen dat hele Belastingplan te stemmen", aldus Grinwis. Een petitie die de ChristenUnie met andere organisaties startte om de aftrek te 'redden', is inmiddels 10.000 keer ondertekend.

Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar voor mensen in de inkomstenbelasting en voor bedrijven die vennootschapsbelasting betalen. Het nieuwe kabinet wil deze regeling beperken, wat een lastenverzwaring van 200 miljoen euro voor gezinnen betekent volgens het Centraal Planbureau. Hoeveel de maatregelen voor bedrijven de schatkist moeten opleveren, is nog niet duidelijk. Evenmin is bekend hoe de versobering er precies uit zal zien. Dit zal door de nieuwe kabinetsploeg worden ingevuld.

Niet alleen Grinwis, maar ook CDA'er Inge van Dijk sprak harde woorden over het voornemen van de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Haar "samenlevings- en verenigingshart huilt", zei Van Dijk in het debat. "Het Nederlandse geefgedrag is van oudsher sterk, maar we moeten het niet als vanzelfsprekend nemen dat mensen tijd, geld en andere middelen geven voor anderen."

"U mag best weten: als SGP overwegen wij serieus, als deze maatregel daarin terechtkomt, om tegen het Belastingplan te stemmen", zei ook SGP-Kamerlid André Flach. De vier partijen in de aanstaande coalitie hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Steun van de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP zou weleens nodig kunnen zijn voor genoeg steun voor het Belastingplan.

Vooral NSC'er Eddy van Hijum kreeg kritische vragen over het voornemen van de nieuwe coalitie. Er zitten "pijnlijke concessies" in het akkoord van de vier partijen. Hij wijst ook op onderzoek van SEO Economisch Onderzoek dat de giftenaftrek dan wel doeltreffend is, omdat het geven stimuleert, maar niet doelmatig, "omdat er weinig extra wordt gegeven" als gevolg van het belastingvoordeel. Het is volgens Van Hijum ook logisch dat de formerende partijen kijken of een regeling "werkt zoals-ie zou moeten werken".

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting

Focus: Focus

2141

Gerelateerde artikelen