De dominante ideologie van vrije markt en lagere belastingen in het Westen nadert haar einde. Dat stelde topeconoom Thomas Piketty tijdens de bespreking van zijn nieuwe boek Kapitaal en Ideologie in Internationaal Theater Amsterdam. "De wereld die wij kennen kan sneller veranderen dan we denken", aldus de Fransman.

De liberaliserende maatregelen uit de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben niet gewerkt, vindt Piketty. Onder anderen de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan dacht dat de globalisering, de afschaffing van het progressieve belastingstelsel en de nadruk op marktwerking iedereen rijker zouden maken. En dat zou dan weer leiden tot hogere economische groei. "Dat is totaal niet wat wij hebben gezien", concludeert de econoom. In zijn boek staat dat het neoliberalisme alleen de elite rijker maakte, terwijl het armere deel van de bevolking achterbleef.

Die armere groep is volgens de Fransman hard op zoek naar een nieuwe ideologie. "Dat zijn de mensen die in de Verenigde Staten uit wanhoop op Trump stemmen." Piketty vindt dat de Amerikaanse president niet de juiste antwoorden heeft. De Democratische presidentskandidaten Elisabeth Warren en Bernie Sanders zijn volgens hem politici die wel in de juiste richting denken.

Piketty wil dat er wereldwijd een progressieve vermogensbelasting komt die tot wel 90 procent oploopt en een forse erfbelasting. Het geïnde geld moet terugvloeien naar kwetsbare groepen als jongeren. Bij bedrijven moet het personeel op een gelijke voet met de aandeelhouders mee kunnen praten. "Het gaat mij er allemaal om dat jongere mensen en werkende mensen meer controle over hun eigen leven krijgen. Dat is de weg naar gelijkheid."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

11

Gerelateerde artikelen